5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Ege, otomotivde cazibe merkezi olacak

Otomotiv ve yan sanayi ihracatının son 2 yıldır giderek artması ve sektörün güçlenmesiyle Türkiye, Avrupalı yatırımcıların gözdesi olmaya başladı. MAN ve Pegouet’in Türkiye’ye yatırım planladığını belirten EGOD (Ege Otomotiv Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Ömer Kaplan, "Bu yatırımları Ege’ye çekmeye çalışıyoruz. Bölgemizin artıları çok büyük" dedi.

MAN’ın Türkiye’de traktör ve kamyon fabrikası kurmayı planladığını, Mazda’nın da ülkemizde yatırım kararı aldığını vurgulayan Kaplan, Pegouet’in de Türkiye’de üretime hazırlandığını söyledi. Türkiye’nin Avrupa’nın alternatif üretim merkezi haline getirilebileceğini belirten Kaplan, "Bu yatırımların İzmir’e çekilmesi için çalışmalar yapıyoruz, lobi oluşturmaya çalışıyoruz. İzmir’in artıları çok fazla. İzmir, Batı’ya en yakın liman. Bu navlunda da büyük artılar sağlıyor. Ayrıca doğal Nemrut Limanı var. Otomotiv yatırımcılarına, bunları anlatıyoruz. Ana yatırımcıları bölgeye çektiğimizde yan sanayi de gelecektir. Örneğin yan sanayinde en büyük kuruluşlardan biri Kale Oto Radyatör, ESBAŞ’a yatırım planlıyor. Yatırım; üretim, istihdam demek" diye konuştu.

Doğuş Grubu’nun yılda 1.5 milyar dolarlık ithalat yaptığını belirten Kaplan, bu grubun da Türkiye’ye yatırım yapmasını arzuladıklarını söyledi. Türkiye’nin, otomotiv ve yan sanayinde çok büyük mesafeler kat ettiğini belirten Kaplan, "Yan sanayi kaliteli mal yapmayı öğrendi. Avrupa ve dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapıyoruz. Artık, dünyada adımızdan söz ettirmeye başladık. Bunları çok iyi değerlendirip, daha fazla yabancı yatırımcıyı bölgemize çekmeye çalışıyoruz. Bu başarı grafiğini daha üstlere taşımalıyız. Otomotiv sektörü, Türkiye’nin geleceğidir. Türkiye’yi ekonomik olarak sırtlayıp düzlüğe çıkaracak, dünyanın sayılı ülkeleri arasına sokacak olan sektör, otomotivdir" ifadelerini kullandı.

İZMİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2004 Pazar 09:31:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?