26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Ege Bölgesi ihracatında yüzde 50 artış

Ege Bölgesi'nden yapılan mobilya ihracatı 2008 yılının 8 aylık döneminde, 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 50'lik artışla 50 milyon 185 bin dolara ulaştı. İhracatta İngiltere, Hollanda, Yunanistan, İran ve Almanya en fazla ihracat yapılan ülkeler olarak öne çıktı.


Son yıllarda tüketici tercihleri doğrultusunda hareket ederek çağdaş tasarımlarla ergonomik ürünler geliştiren ve ihracatta ciddi bir sıçrama sağlayan Egeli mobilya ihracatçıları, 2008 yılının ilk 8 aylık döneminde 50 milyon 185 bin dolarlık mobilya ihraç etme başarısı gösterdiler. Ege Bölgesi'nden yapılan mobilya ihracatında artış oranı yüzde 50'ye ulaştı. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin ihracat kayıt rakamlarına göre 2008 yılının 8 aylık döneminde İngiltere 6 milyon 325 bin dolarlık ihracat ile en fazla ihracat yapılan ülke olurken, Hollanda 3 milyon 312 bin dolarlık ihracat ile ikinci, İran 3 milyon 262 bin dolarlık ihracat ile üçüncü, Yunanistan 3 milyon 114 bin dolarlık ihracat ile dördüncü ve Almanya 2 milyon 342 bin dolarlık ihracat ile en fazla mobilya ihracatı yapılan beşinci ülke oldu. Ege Bölgesi'nden 2008 yılının Ocak-Ağustos döneminde 73 ülkeye mobilya ihraç edildiğini belirten Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Müjdat Kemer, mobilya ihracatçılarının kabuklarını kırarak global pazarda yer almaya başladıklarını belirterek, "Günümüzde keşif kolları gibi olan bu küçük küçük ihracatlar, altyapımızın geliştirilmesi ile ihracat kanallarına dönüşecektir. İhracatımızın en büyük kısmının Avrupa ülkelerine olması geldiğimiz noktayı ve rekabet gücümüzü göstermektedir" diye konuştu.


Ege Bölgesi'nden mobilya ihracatını arttırmak için 2007-2008 yıllarında ticaret heyeti organizasyonları ve alım heyeti organizasyonları gerçekleştirdiklerini hatırlatan Kemer, "Ulaştığımız ihracat rakamları yaptığımız çalışmaların doğruluğunu gösteriyor. Birlik olarak sektörümüzün daha fazla ihracat yapabilmesine zemin hazırlayacak sektörel dış ticaret şirketimizin kurulmasına öncülük yapmak istiyoruz. Bu sayede KOBİ niteliğindeki şirketlerimizin finans ve pazarlama problemlerinin çözümü mümkün olacak" dedi.


Ege Bölgesi'nden yapılan mobilya ihracatında yemek odası takımları 5 milyon 297 bin dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken, yatak odası takımları 5 milyon 209 bin dolarlık ihracat ile ikinci, oturma grupları 3 milyon 507 bin dolarlık ihracat ile en fazla ihracat yapılan üçüncü ürün grubu oldu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2008 Perşembe 11:34:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?