27
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

Ege Üniversitesi İnönü'yü unutmadı

Ege Üniversitesi ve İnönü Vakfı Fotoğraf Sergisi'nin düzenlediği "İsmet İnönü'nün Hayatından Kesitler" Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sergi Salonunun ilk sergisi oldu.

Serginin açılışını Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve İsmet İnönü'nün kızı Özden İnönü Toker yaptı.

Rektör Prof. Dr. Yılmaz "Ege Üniversitesi'nin kültür salonları, köşkleri ve sergi salonlarına sahip bir üniversite ama bu sergi salonunun açılış nedeni çok anlamlı İsmet Paşayı tekrardan anıyoruz emeği geçen herkese çok teşekkür ederim" dedi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kasım Eğit "Edebiyat Fakültesi olarak yeni salonumuz böyle anlamlı bir sergiyle açıldı çok mutluluk duyduk. İsmet İnönü'yü bu sergi sayesinde saygıyla anıyoruz. Desteklerinden dolayı Sayın Rektörümüze çok teşekkür ederim" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti kurucularından 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ölümünün 35. yıldönümünde "Devlet Adamı İnönü" konulu panel ile Ege Üniversitesi'nde anıldı. Panele katılan İnönü Vakfı Başkanı (İsmet İnönü'nün kızı) Özden İnönü Toker, Emekli Büyükelçi Dr. Bilal N. Şimşir, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Arikan ve EÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Berber katıldı. Panelde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından "İsmet İnönü Belgeseli" izletildi. Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'yle olan anılarını anlatan Özden İnönü Toker "Atatürk'le babam çok büyük devrimler, çalışmalar ve mücadeleler yapmışlardır. Ama en önemlisi Türkiye'yi dünya medeniyetlerine getirmek, Türkiye'yi çağdaş topluma geçmesi için çalışmışlardır. Bunun en önemli niteliği çağdaş yaşam tarzı yani ailemizdi" dedi. Atatürk'ün sık sık evlerine konuk olduğunu söyleyen İnönü "Biliyorsunuz ki Atamızın evliliği kısa sürmüştü, bizim sıcak, çağdaş olan aile yapımızı çok severdi bize yakın otururdu. Çoğu akşam bize gelirdi babamla odaya geçer toplantılar yaparlardı ama o konuştukları odanın dışına çıkmazdı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 11:54:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?