8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Ege Üniversitesi'nden AB başarısı

Türkiye'de ilk kez düzenlenecek "Avrupa Bilim-Eğlence Gecesi" için Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) tarafından hazırlanan proje, Avrupa Komisyonu'nca kabul edildi. 

Ege Üniversitesi (EÜ), projesinin kabul edilmesiyle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde Türkiye'yi bilimde temsil edecek tek üniversite unvanına sahip oldu. Etkinliğin 22 AB üyesi ve aday ülkelerde aynı anda 22 Eylül gecesi Ege Üniversitesi-Çakabey Koleji işbirliğiyle gerçekleştirileceğini açıklayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, "Bu organizasyonun amacı bilimin aynı zamanda eğlenceli ve keyifli bir şey olduğunun altını çizerek, bilim insanlarının da bu toplumun içinden çıktığını gençlerimize, çocuklarımıza göstermek" dedi. AB'nin başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere projeleriyle katılan üniversiteler arasından EÜ'nün projesini kabul ettiğini açıklayan Prof. Dr. Bayındır, "Proje, AB 6. Çerçeve Programı tarafından finanse edilmektedir. Çakabey Koleji'nde saat 18.00'de başlayacak etkinlikle çocuklar, gençler, aileleri ve halk bir araya gelecek" diye konuştu. 

Avrupa Bilim-Eğlence Gecesi'nin İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından da desteklendiğini ifade eden Prof. Dr. Bayındır, "Universiade nasıl İzmir'in yüz akı olduysa, bu organizasyon da İzmir'in yüz akı olacak" dedi. 

Avrupa Komisyonu'nun, 6. Çerçeve Programı "Human Resources and Mobility" (İnsan Kaynakları ve Hareketlilik) alanında 2005 yılında "Researchers in Europe Initiative" (Araştırmacılar İçin Avrupa Girişimi) adıyla Avrupa çapında bir girişim başlattığını açıklayan EBİLTEM Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan ise, "Bu girişimin önemli bir unsuru ilk kez 23 Eylül 2005'te gerçekleştirilen ve farkındalık yaratmaya yönelik Avrupa Araştırmacı Gecesi etkinlikleridir" şeklinde konuştu. 

Avrupa'nın farklı şehirlerinde geçen yıl düzenlenen bu etkinliklerden çok olumlu sonuçlar alınması üzerine Avrupa Komisyonu'nun, aynı etkinliğin 2006 yılında Türkiye gibi aday ülkeleri de kapsayacak şekilde tüm Avrupa'da tekrarlamayı kararlaştırdığını açıklayan Prof. Dr. Sukan, şöyle devam etti:
"Konuyla ilgili olarak tüm AB üye ve Asosiye ülkelerini kapsayan bir çağrı yayınlanarak proje teklifleri toplanmıştır. Toplanan bu teklifler değerlendirilerek başarılı bulunan toplam 31 projeye Avrupa Komisyonu tarafından fon sağlanmıştır. EBİLTEM tarafından da Avrupa Araştırmacı Gecesi etkinliğinin Türkiye'de ilk defa düzenlenebilmesi için bir proje hazırlanarak sunulmuştur. Bu teklif, Avrupa Komisyonu tarafından olumlu değerlendirilerek destek almaya hak kazanan Türkiye'de ilk ve tek proje olmuştur. Etkinlik 22 Eylül 2006 akşamı Avrupa'nın 30 farklı kentiyle eşzamanlı olarak Türkiye'de de ulusal düzlemde İzmir'de Çakabey Kampüsü'nde gerçekleştirilecektir."
Gecede bilim adamlarıyla halkı bir araya getirici interaktif ve eğlenceli bir dizi etkinliğin düzenleneceğini açıklayan Prof. Dr. Sukan, "Etkinliğin amacı, bilim ve araştırmacıların toplum için öneminin vurgulanması, bilim adamlarının da normal insanlar olduğunun gösterilerek toplumdaki bilim adamı imajının olumluya çevrilmesi ve gençlerin bilimde kariyer yapmaya özendirilmesidir" diye konuştu. 

Avrupa Bilim-Eğlence Gecesi kapsamında sinevizyon gösterisi, model uçak gösterisi ve kağıt uçak yarışması, profesörler orkestrası, modern dans gösterisi, bilim fuarı ve proje sergisi, interaktif deney ve uygulamalar, astronomik gözlemler, bilim adamlarıyla sohbet gibi etkinlikler yer alacak.
.
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2006 Perşembe 18:57:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?