5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Ege Üniversitesi'nden Sevgi Yolu

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından yürütülen bir projeyle, EÜ Kampusü’nün Sevgi Yolu düzenlendi.

Görsel (etki) değerlendirme çalışmalarının bir yerin yada güzergahın görsel niteliklerini, mekan kurgusunu ve de sosyal yaşamını algısal temelde fonksiyonel bir ilişki içinde değerlendirmeye dayandığını açıklayan EÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Kaplan, "Araştırma kapsamında Ege Üniversitesi Kampusü’nde Yeşil Köşk-Petrol Ofisi benzin istasyonu arasındaki araç ve yaya paylaşımlı yolu temel alan görsel değerlendirme çalışması yapılmıştır" dedi.

Doç. Dr. Kaplan, "EÜ Kampusü’nün batı bölümüyle (Tıp, Bilgisayar, İktisat fakülteleri), doğu bölümü (Diş Hekimliği, Su Ürünleri, Eczacılık, Ziraat, Edebiyat, Fen, Mühendislik fakülteleri) arasında bağlantıyı sağlayan araç ve yaya yolu üzerinde çalışılmıştır. Daha önce asfalt olan ve geliş-gidiş araç trafiğine hizmet eden bu yol güzergahı, 2000 yılında araç ve yaya yollarının tanımlanması, yer döşemeleri, aydınlatma elemanları gibi donatılar ve alt yapı çalışmaları kapsamında yenilenerek tek yönlü araç ve yaya erişimine açılmıştır. Bu yola bağlı olarak çevresindeki binalara ve mekanlara yeni işlevler kazandırılmıştır" diye konuştu.
Genel bir değerlendirme yapıldığında araç ve yaya trafiğinin birbirine karışmış olmasının araç kullanıcıları ve yayalar açısından çeşitli olumsuzlukları gündeme getirdiğini belirten Doç. Dr. Kaplan, "Bu durum görsel bağlamda ve sosyal yaşamda kesintilerin yada sorunların oluşmasına neden olmaktadır. Kullanılan malzemeler ve uygulamalar açısından bakıldığında çalışma materyali yaya yolu mantığında inşa edilmiş olmasına karşın, araçlar tarafından da yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu durumdan dolayı yer döşemelerinin yer yer kırılmış olması görsel kalite ve yaşanan duyumlar açısından olumsuzluklara neden olmaktadır. Yol üzerinde yayalara ayrılan bölümün dar olması nedeniyle yayalar yolun diğer bölümlerini park eden yada seyir halindeki araçlarla ortak kullanmak durumundadır. Bu durum yaya trafiği açısından yolun güvenilirliğini ortadan kaldırmaktadır" şeklinde konuştu.

izmir
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 12:10:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?