4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Egeli Çerkezler sürgünü Kordonboyu'nda andı

Çerkezler’in Ruslar tarafından Kuzey Kafkasya’dan sürgün edilişlerinin 141. yıldönümünde, sürgün sırasında hayatını kaybedenler Kordonboyu’ndan denize çelenk bırakılarak anıldı.

Alsancak Kordonboyu’ndaki Gündoğdu Meydanı’nda toplanan İzmir Kafkas Kültür Derneği, Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği, Nazilli, Denizli ve Söke Kafkas derneklerine mensup 200’e yakın Çerkez, sürgün sırasında hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Daha sonra İzmir Kafkas Kültür Derneği Başkanı İrfan Koşak, bir basın açıklaması yaptı. Koşak, Rusya’nın sıcak denizlere inme hedefinde engel olarak gördüğü Kafkasya’yı 17. yüzyıldan bu yana rahatsız ettiğini, Rus-Kafkas mücadelesinin 3 yüzyıl sürecek soykırımlar zinciri oluşturduğunu belirterek, "Bu süreçte Çerkez halkının yaşadığı acıları yazmaya kalksanız, eleminden kalemler yazmaz. 21 Mayıs 1864’de Rusya özellikle Çerkezya’da sürgün politikalarını başlatmış ve nüfusun yüzde 85’ini boşaltmıştır. Çar askerlerinin süngüleri altında gemilere tıka basa doldurulan Çerkezler, Karadeniz’de 3’e bir oranında kayıp vererek Osmanlı limanlarına ulaşmıştır" dedi.

Amerikan yerlilerinin uğradığı soykırım ve 2. Dünya Savaşı’ndaki Yahudi soykırımıyla birlikte Çerkez sürgününün tarihin kaydettiği en dehşet verici soykırımlardan biri olmasına rağmen Türkiye kamuoyunun bunu yeterince bilmediğini kaydeden Koşak, aydınların da ilgisizliğinden yakındı.

Açıklamanın ardından, çiçeklerle donatılmış bir çelenk Kordon’dan denize bırakıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2005 Pazar 16:15:23
Güncelleme :22 Mayıs 2005 Pazar 18:51:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?