5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Egeli gençlerin gelecek kaygısı

Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik, üniversite öğrencilerinin gelecek kaygısı taşımalarına neden oluyor.

"Diplomalı İşsizler" her geçen gün çoğalırken, pek çok üniversite mezunu, işsiz kalmamak adına okudukları bölümle ilgisi olmayan alanlarda çalışıyor. Öğrencilerin tercihlerinde; açıkta kalmamak, iş garantisi olan bir meslek sahibi olmak, popüler bir meslek edinmek etkili olurken, kendi istedikleri alanda çalışmak da hayallerinde yatıyor. Fakat gençlerin hemen hepsinin buluştuğu ortak payda gelecekleriyle ilgili kaygı taşımaları. Kimi işsiz kalabileceği, istediklerini tam olarak gerçekleştiremeyeceğine, kimi ise eğitimini aldıkları bölümle ilgili sektörlerin Türkiye’de yeterince gelişmemiş olduğuna inanıyor.


Öğrenciler, istedikleri bölümü seçmiş olsalar da, ülkemizde yeterli olanakların olmadığından yakınıyorlar. Gençlerin umutsuzlukla okuması yada mezun olduktan sonra hayal kırıklığı yaşaması; mutsuz bireylerin toplumumuzda gün geçtikçe çoğalacağını gösteriyor.
Konuyla ilgili olarak Ege, Dokuz Eylül, Celal Bayar ve Muğla üniversitelerinde değişik bölümlerinde okuyan öğrencilerin görüşleri ise şöyle:

Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği 2. sınıf öğrencisi Ali Arslangedikli; "Çocukluğumdan bu yana sporla ilgileniyorum. Mezun olunca antrenörlük ve spor müdürlüğü yapmak istiyorum. Milli Eğitim’de çalışarak, kendimi geliştirebileceğime ve öğrencilerime yararlı olabileceğime inanıyorum. Çünkü bana göre spor; sağlıklı birey yetiştirmek ve yapılan organizasyonlarla kültürlerin tanışması, kaynaşması, bireylerin iletişimini güçlendirmesi demek. Ama ne yazık ki; Türkiye’de spora gereken ilgi gösterilmiyor ve yeterli yatırım yapılmıyor."
Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Özgür Akkavak; "Puanım bu bölüme yetti ama mühendislikler alanında en iyi iş imkanının Endüstri Mühendisliği’nde olduğunu da düşünerek tercih ettim. Türkiye’de iyi bir sektör. Mezun olunca kendi işimi yapacağım ama tek kişiye çok para kazandırmak beni üzecek."

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri 2. sınıf öğrencisi Fatma Elgezdi, "Aslında istediğim bölüm değildi. Ama okumaya başladıkça çok sevdim ve mezun olunca kendi işimi yapacağım. Şimdiden evime 10 tane akvaryum kurdum ve balık üretimi yapıyorum. Araştırmaya yönelik bir bölüm. Bu nedenle gerekli imkanların sağlanması ve bu bölümde okuyanların araştırmaya yatkın olması ülkemiz için gelecek vaat eden bir sektör olmasını sağlayacaktır."

Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği hazırlık sınıfı öğrencisi Gözde Okur, "İstediğim bölümdü. Bu mesleği para kazanmak için değil; araştırma yapmak, bilim adına çalışmak için seçtim. Türkiye’de yeterli potansiyel var ama olanaklar çok sınırlı. Bu yüzden yurtdışına gidebilirim."
Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Ayhan Arıcıoğulları, "Mezun olduğumda iş bulamayabilirim. Yurtdışına gidebilirim. Türkiye’de yazılım çok geride."
Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği 2. sınıf öğrencisi Alper Güven, "İş olanağı çok. Turizm Türkiye’de iyi bir sektör. Ama sabır isteyen bir iş."

Ege Üniversitesi Biyoloji hazırlık sınıfı öğrencisi Sinem Kara, "Biyolog olarak çalışmak istiyorum. Türkiye’de imkansızlıklar nedeniyle araştırma yapılamıyor, beyin göçü yaşanıyor. Yurtdışına gitmek maddi olanak gerektirdiğinden, mezun olduğumda yeterli derecede para kazanabileceğim bir iş bulursam sevineceğim."

izmir
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 15:55:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?