19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Eğitim görmüş erkekte dövüyor

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkan Yardımcısı Emel Denizaslanı, yükseköğrenim görmüş her 6 erkekten birinin eşine fiziksel şiddet uyguladığını belirterek, "Türk Ceza Kanunu'nda bulunan 'haksız tahrik' düzenlemesi bir an önce düzeltilmelidir" dedi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği işbirliğinde düzenlenen "25 Kasım Dünyada Kadına Karşı Şiddete Hayır Günü" etkinlikleri çerçevesinde Cumhuriyet Meydanı'nda bir tören düzenlendi. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Türkegül Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ'ın eşi Sedef Tunçağ, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkan Yardımcısı Emel Denizaslanı, kadın dernekleri ve çok sayıda kadın katıldı. Törende konuşan İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkan Yardımcısı Denizaslanı, kadın haklarının insan hakları olduğunu belirterek, kadınların sorunları olarak adlandırılan konuların aslında insanlık sorunu olduğunu ifade etti. Kadına yönelik şiddet konusunda yapılan bir araştırmaya göre her 3 kadından birinin şiddet gördüğünü kaydeden Denizaslanı, "Her 10 kadından 9'u 'haklı görülebilecek dayak yoktur' görüşünü dile getirirken, eşinden dayak yiyen kadınların yarısı bu durumdan kimseye bahsetmiyor. Yükseköğrenim görmüş her 6 erkekten biri eşine fiziksel şiddet uyguluyor. Aileye eşlerinden daha çok gelir getiren her 3 kadından 2'si şiddete maruz kalıyor. Okuma yazma bilmeyen kadınların yüzde 43'ü, yükseköğrenim görmüş kadınların yüzde 12'si, en az bir kez fiziksel şiddet gördüğünü söylüyor" dedi.


Türk Ceza Kanunu'ndaki "haksız tahrik" düzenlemesi nedeniyle kadın cinayeti faillerinin küçük cezalarla kurtulduğunu söyleyen Denizaslanı, bu durumun yasa koyucu ve uygulayıcıların "erkek egemen zihniyete" sahip olmalarından kaynaklandığını öne sürdü. Denizaslanı şunları söyledi: "Kadının beyaz tayt giymesi, işveli şekilde saati sorması, sıkça banyo yapması gibi iddialar haksız tahrik nedeni olarak gösterilerek katiller korunmakta, neredeyse ödüllendirilmektedir. Türk Ceza Kanunu'nda bulunan 'haksız tahrik' düzenlemesi bir an önce düzeltilmelidir." Denizaslanı, kadına yönelik şiddetle mücadelede son derece önemli olan danışma merkezlerinin ve sığınakların sayılarının acilen arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

"FARKINDALIK YARATILMALI"
Konuşmaların ardından kadınlar, ellerinde taşıdıkları "Tacize, tecavüze hayır", "Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa", "Kimsenin namusu olmayacağız", "Cenneti vaadetmeyin, dünyanın yarısı bizim" yazılı dövizlerle, "Kadına kalkan eller kırılsın" sloganları atarak yürüyüş yaptı. Kültürpark'taki İsmet İnönü Sanat Merkezi'ne kadar yürüyen kadınlar, burada "Kadın Dostu Kent İzmir Kadına Şiddete Karşı" konulu panele katıldı. Panele İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile eşi Türkegül Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ ile eşi Sedef Tunçağ, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile eşi Birsen Durak, Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Balçova Emniyet Müdürü Ferda Eser ve çok sayıda kadın katıldı.


Panelde konuşan Rektör Yılmaz, kadına şiddet sorununun tek çözümünün farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Kadına şiddetin tüm dünyanın sorunu olduğunu dile getiren Yılmaz, "Bu sorunla ne şekilde başedileceğine dair çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu sorunla başedebilmek için kadının kendi gücünün farkında olması ve bir farkındalık yaratılması çok önemli. Bu soruna birlikte çözüm üretmemiz, enerjilerimizi birleştirmemiz ve harekete geçmemiz gerekiyor. Biz elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Ege Üniversitesi bu sorunun çözümü için bilimsel rehberliğini, fiziksel gücünü ve enerjisini vermeye hazırdır" diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, kadına karşı şiddete ancak toplumsal çabayla bir çözüm üretilebileceğine dikkat çekti. Araştırmaların iyi eğitim almış kişilerin de şiddete eğilimli olabildiğini gösterdiğini belirten Kocaoğlu, "Yani tahsil de bu sorunu çözmüyor. O zaman dayanışmayı ve farkındalığı güçlendirmemiz gerekiyor" dedi.


Belediye olarak bir "sosyal projeler kampüsü" kurmayı amaçladıklarını ifade eden Kocaoğlu, "Böyle bir projemiz var, ancak istediğimiz arsayı alamadık. Sanırım önümüzdeki aylarda bu arsayı alabileceğiz ve alır almaz da proje için çalışmaları başlatacağız. Makro projelerle çözüm üretmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Öte yandan Kocaoğlu'nun konuşmasında eşi Türkegül Kocaoğlu'na "komutanım" diye hitap etmesi salondakileri güldürdü.

iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 17:03:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?