26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Eğitimde sosyal deprem uyarısı

İzmir’de her 4 öğrenciden biri parçalanmış aileye mensup çocuklar. Koordinatör Şube Müdürü Çetin, "Bu başarıyı olumsuz etkiliyor" dedi.

İL Milli Eğitim Müdürlüğü Koordinatör Şube Müdürü İsmail Çetin, İzmir’de her 4 öğrenciden birinin "parçalanmış aile" çocuğu olduğunu, bunun da eğitimdeki başarıyı olumsuz etkilediğini söyledi. İzmir’in özellikle OKS ve ÖSS sonuçları değerlendirilerek ortaya konulan başarı grafiğinin sürekli baş aşağı gitmesi, buna yol açan faktörlerin belirlenmesini zorunlu kılıyor. Nitekim düşen başarı karşısında yetkililer öğrenci başarısızlığının nedenlerini de sorguluyor. Bu sorgulamayı geçen yıl yürüttükleri Yönetiçi Alan İlişkilerini Geliştirme Projesi (YAGEP) içinde yaptıklarını belirten İL Milli Eğitim Müdürlüğü Koordinatör Şube Müdürü İsmail Çetin, şöyle konuştu:

Üvey anne baba

"Bu çalışma içinde okul idarecilerinin sıklıkla üzerinde durduğu sorun, öğrencilerinin yüzde 20-25’inin parçalanmış aile çocukları olmasıydı. Anne baba boşanmış, boşanmamış ayrı yaşıyorlar, boşanıp evlenen üvey anne ya da üvey babayla oturanlar, ayrılıp anneanne, babaaenneyle oturanlar gibi parçalanmış aileler. Bazı okul müdürleri bu yıl için kayıt olan öğrencilerinin yüzde 60’ının parçalanmış aile çocukları olduğunu söylüyor. Bize abartılı geldi. Ama bu rakamların üzerine Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) boşanma rakamlarını aldım. Gerçekten de İzmir’in boşanmada Türkiye birincisi olduğu ortaya çıktı. Biz İzmir’de eğitimdeki başarının düşüşünde göçlerin önemli payı olduğunu düşünürdük. Göç alma konusunda İzmir Türkiye 7’incisi il. Oysa boşanmalarda rekor elinde."

6 yılda 49 bin başanma

TÜİK verilerine göre 2001-2006 yılları arasında Türkiye genelinde 572 bin kişinin, İzmir’de 49 bin 402 kişinin boşandığını vurgulayan Çetin, "Bu rakamlara göre boşanmaların yüzde 8.7’si İzmir’de gerçekleşiyor. Oysa İzmir’in Türkiye nüfusundaki oranı yüzde 5. Yani Türkiye’deki 20 kişiden biri İzmir’de yaşarken, boşananların 11’de biri de İzmir’de. İzmir’deki boşanma oranı Türkiye ortalamasının iki katı. Ankara’nın nüfusu İzmir nüfusunun iki katı. Buna karşın aynı dönemdeki boşanma sayısı 46 bin 923. İstanbul’da aynı dönemde 117 bin 512 kişi boşanmış" diye konuştu.

Evlilikler yürümüyor

İsmail Çetin, sadece çocukların başarısı için değil mutlu bir İzmir için boşanma konusuyla ilgili çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Üniversitelerdeki uzmanların, sosyologların, psikologların bu konuya el atması gerektiğine değinen Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:"İzmir sevilen bir kent. İzmir’in boşanmış insanlar şehri haline gelmesi, evliliklerin yürümediği şehir olmasını da kimse arzu etmez" dedi.

Hürriyet Ege
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 09:30:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?