8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Ekonomik sıkıntı istismarı arttırıyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü tarafından düzenlenen '11. Ulusal Psikoloji Kongresi'nde "Çocuk İstismarının Psikolojik Sonuçları" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta, ekonomik sıkıntıları olan ailelerde çocuk istismarının daha sık yaşandığı belirtildi. 

Konferansa konuşmacı olarak katılan Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ebru Çakıcı, psikoloji bölümü öğrencilerine çocuk istismarı konusunda bilgi verdi. Konuşmasına çocuk istismarının tanımını yaparak başlayan Çakıcı, "Dünya Sağlık Örgütü, 18 yaşın altındaki bireyleri çocuk olarak tanımlıyor. Bu çocuklara yapılan bedensel ve psikolojik saldırılar ise çocuk istismarı olarak tanımlanıyor. Fakat burada dikkat edilmesi gereken durumlar var. Bazen öyle olaylarla karşılaşıyoruz ki çocuk istismarı olup olmadığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu karışıklıkları ortadan kaldırmak için biz psikologlara çok iş düşüyor. Karşımıza gelen vakaları iyi incelememiz gerekir" diye konuştu. 

Çocuk istismarının çeşitlerine de değinen Doç. Dr. Çakıcı, "Çocuk istismarı; fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik istismar ve ihmal şeklinde karşımıza çıkar. Bu istismar çeşitleri, farklı nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Örneğin fiziksel istismar en çok evlilik problemleri ve ekonomik sıkıntıları olan ailelerde görülür" dedi. Çakıcı, "İstismara uğrayan çocuklar çevrelerindeki insanlara kaygıyla bakar. Çok istedikleri halde insanlarla diyalog kuramazlar. İçe kapanık olurlar ve bu bireylerin hemen hepsinde depresyon görülür" ifadelerini kullandı.
iha
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2006 Cumartesi 04:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?