5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

En çok hak arayanların listesi yayınlandı

İzmir Barosu CMUK Servisi’nin yaptığı araştırmaya göre, son yıllarda ücretsiz avukatlık hizmetlerinden yararlananların sayısında büyük bir artış olduğu ortaya çıktı. İzmir’de 9 ay içerisinde 19 bin 290 suç işlendi. Suçlulardan sadece 5 bin 299 kişi barodan ücretsiz avukat talep etti. Avukat talep eden suçtan 1988 adeti hırsızlık, 724 ehliyetsiz araç kullanmak ve 305 gasp olayları olarak belirlendi. İstatistiklere göre, suç işleyenlerden en çok avukat talep eden şahısların sıralamasında hırsızlar birinci sırada gelirken, ehliyetsiz araç kullananların ikinci ve gasp suçu işleyenlerin üçüncü sırada olduğu ortaya çıktı.

İzmir Barosu’nda 24 saat hizmet veren CMUK Servisi, karakol ve savcılıklarda bulunan sanık durumundaki şahısların taleplerine göre İzmir ve ilçelerine anında avukat gönderiyor. Ücretsiz olarak giden baroya bağlı avukatlar, sanık durumundaki şahısların karakol ve savcılıkta mağdur olmamaları ve işkence görmemeleri konusunda yardımcı oluyor.

İzmir Barosu istatistiklerine göre devlet, 9 ay içerisinde hakkını aramak isteyen ve sanık durumunda bulunan 5 bin 299 kişiye avukat gönderdi. Avukat talep eden şahıslar arasında ilk sıralamayı 1988 kişiyle hırsızlar, 724 kişiyle ehliyetsiz araç kullananlar ve 305 kişiyle gasp suçu işleyen şahıslar geliyor. 9 ay boyunca 1 kez avukat talep eden tecavüz, uyuşturucu madde temin etmek, yasadışı yollardan yurtdışına kaçmak, Atatürk’e hakaret, cezaevinde isyan çıkarmak gibi suçlular olduğu belirlendi.

Baronun yaptığı istatistiklere göre, 19 ilçede bulunan karakollara suçlu olarak gelen bir çok kişinin avukat talebinde bulunmadığı belirlendi. İstatistiklere göre, 9 ay içerisinde en çok avukat talep eden karakol Aliağa Merkez Karakolu 152, Alsancak Karakolu 127 ve Özkanlar Karakolu 48 taleple sıralamada yer alırken, Kınık İlçe Emniyet Müdürlüğü, Menderes İlçe Emniyet Müdürlüğü, Kemalpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü, Menemen İlçe Emniyet Müdürlüğü, Güzelbahçe Karakolu, Çiğli İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube, Güzelyalı Polis Karakolu’nun sadece bir kez barodan ücretsiz avukat talep etmesi dikkat çekti.

Her vatandaşın müdafi talep etme hakkı bulunduğunu kaydeden İzmir Barosu CMUK İzleme Komitesi ve İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Güvençalan, "Karakola sanık olarak düşen ve hazırlık soruşturması aşamasında sanıkların barodan avukat isteme hakkı vardır. Vatandaş müdafi talep etme hakkının sadece 18 yaş altı sanıkların yararlandığını biliyor. Halbuki talep halinde her vatandaşın barodan müdafi talep etme hakkı vardır. Karakolda, savcılıkta ve mahkemede olsun vatandaşların haklarını korumaları için önemli bir müessese. CMUK, adil yargılanmanın yapılması için önemli bir birim. Türkiye şartlarında herkesin avukatının olmadığı, hukuk sigortasının bulunmadığı Türkiye şartlarında CMUK önemli bir uygulamadır" diye konuştu.

Baroya bağlı CMUK Servisi, 24 saat hazır bekleyen gönüllü avukatlarıyla hizmet veriyor. İzmir merkez ve ilçelerinde 920 adet avukat ücretsiz olarak hizmet veriyor. 9 ay içerisinde CMUK Servisi’ne ulaşan 14604 hazırlık talebi (karakol-savcılık-sorgu) karşısında 19 bin 35 müdafi görevlendirildiği açıklandı.

izmir
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2004 Pazartesi 12:40:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
seda yılmaz IP: 81.213.76.xxx Tarih : 10.06.2008 17:58:17

nafaka davası için ücretsiz olarak tutulmuş olan avukat davayı kazandıktan sonra ücret talep edebiliomu?yada gelen paradan kesinti yapabilio mu?bilgilendirmenizi rica ederim