5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Enerji için Jeotermal kaynaklardan yararlanılacak

İzmir’in yeraltı kaynaklarından jeotermal enerjinin, yenilenebilir ve ucuz bir enerji olması nedeniyle daha yaygın bir şekilde kentin kullanımına sunulması için çalışma başlattıklarını belirten Vali Yusuf Ziya Göksu, bu amaçla bir anonim şirket kurmayı hedeflediklerini bildirdi. Göksu, bu şirkete, aslan payının yeraltı kaynaklarının kullanım hakkını elinde bulunduran Özel İdare’de olacağını, ayrıca Büyükşehir Belediyesi ve özel sektöründe sağlanacak mutabakat oranında pay sahibi olmasının öngörüldüğünü açıkladı.

İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, jeotermal enerjinin değerlendirilmesi ve kentin vizyonunda önemli bir hedef olarak gösterdiği kongre merkezi yapılması için sürdürülen çalışmaları ve gelinen noktaları anlatmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının başında, İzmir’in yatırımların tamamlanması ile ilgili önemli 6 önceliğinden ilk ikisinin Beydağ Barajı ve Kuzey Çevre Yolu olduğunu, kaynak sağlanması amacıyla takipçisi olmaları için İzmir’in 24 milletvekiline mektup yazdığını, bu mektupların milletvekillerinin eline geçtiğini belirtti.
Vali Göksu, "Yap okulunu, yaşat adını" kampanyası kapsamında yaptırılan 28 okulun resmi açılışı yapılmamasına rağmen hizmete girdiğini, bunların açılışı ve İzmir’in yarım kalan projelerinin anlatılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı resmi olarak davet ettiğini de vurguladı.

7 BİN ABONEYE ULAŞILDI
İzmir’in gündemini son günlerde iki önemli konunun meşgul ettiğini, bunlardan birisinin jeotermal, diğerinin bir kongre merkezi yapılması olduğunu kaydeden Göksu, dünyada en büyük jeotermale sahip ülkelerinden birisinin Türkiye, Türkiye’de de en zengin şehirlerden birisinin İzmir olduğunun altını çizerek, şu ana kadar 15 bin konuta eşdeğer 7 bin 7 adet aboneye ulaşıldığını, halen yapılan çalışmalarla bu yıl sonunda abone sayısının 10 bine ulaşabileceğini belirtti.

Jeotermalin kullanımı konusunda Özel İdare bünyesinde bundan 8 yıl önce kurulan bir limited şirketin bulunduğunu, bunun yönetim kurulu başkanının da kendisi olduğunu anlatan Yusuf Ziya Göksu, kendisinden önceki valilerden Hüseyin Öğütçen ve Kutlu Aktaş dönemlerinde önemli çalışmalar yapıldığını, ancak buna belediyelerin katkılarının olmadığını ifade etti.
Anonim şirketi kurma girişimini de anlatan Vali Göksu, "Jeotermal enerjiden daha çok insanı yararlandırabilmek amacıyla bir proje geliştirelim dedik. Bundan önce jeotermal ile ilgili hazırlanan iki rapordan birine göre 60 bin, diğerine göre ise 100 konutun ısıtılabileceği ifade ediliyor. Ama, elimizde gerçek bir fizibilite çalışması yok. Önemli bir fizibilite yapılması lazım. Bunu sadece İl Özel İdaresi’ne bağlı bir limited şirket ile yapmamak lazım. Yeni bir şirketin oluşturulması gerektiğini düşündük. Büyükşehir Belediyesi, Balçova, Narlıdere, Karşıyaka ve diğer jeotermal ile ilgili belediyelerin bu oluşumda olması lazım. Özel sektöründe birikim ve tecrübesinden faydalanmak istiyoruz" dedi.
Yeni çıkan Metropol Belediyeler Yasası ile bu belediyelerin 50 kilometre yarıçaplı bir alanı kapsadığını, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 9 ilçeden ilçe sayısının 19’a çıktığını, belde sayısının 35 olduğunu ve altyapı görevinin Büyükşehir Belediyesi’ne verildiğini belirten İzmir Valisi Göksu, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdik. ’Bu işte bizde görev alabiliriz’ dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin bazı şirketleri bu işe katkı koyabilir. Ama burada bir sorun var; bütün ilçe belediyeleri bu işe girmek istiyor. Özelleştirme Yasası nedeniyle belediyelerin şirket kurabilmeleri Bakanlar Kurulu iznine bağlı. Başkan Kocaoğlu ile bugün bir konuşmamız oldu. Bu oluşuma bütün ilçe belediyelerin patronu olarak katılabileceğini söyledi" diye konuştu.

"ASLAN PAYI ÖZEL İDARE’NİN"
Anonim şirketin kurulması halinde 33 yıl önce açılan, ancak kullanılmayan 153 derecelik su sıcaklığına sahip 5 kuyunun da değerlendirilebileceğini vurgulayan Göksu, anonim şirket konusunu Büyükşehir Belediyesi’nin kendi meclisinde değerlendireceğini, İl Genel Meclisi’nde de Kasım-Aralık toplantılarında görüşüleceğini söyledi. Şirketin yüzde 51 pay sahibinin Özel İdare’nin olması gerektiğini ifade eden Vali Göksu, yapılanma şeklinin de bu süreçte belirginleşeceğini anlattı. Jeotermal konusunda Aralık ayı sonunda bir aşamaya gelinmesini beklediklerini bildiren Göksu, özetle şunları söyledi:
"Bunun üzerinde uzun süreli çalışma yapacağız. Kolay değil. İyi karar vermek lazım. Yönetim nasıl olacak, paylar nasıl olacak? Aslan payı Özel İdare’de olmak koşuluyla, özel sektöre de pay vermek lazım. Özel sektörün varlığını, birikimini göz ardı edemeyiz. Girişimciliğinden, tecrübesinden, atılımcılığından istifade etmek lazım. Ama önemli olan fizibilitesini yaptırmak lazım. Yoksa, istenen performansı yakalayamazsak, sükutu hayale uğrarız. Dünya Bankası’nın bu tür fizibilitelere hibe yardımında bulunduğu biliniyor. Bu amaçla Dünya Bankası’ndan hibe talebinde bulundum. Oradan da hibe yardımı gelirse, 7-8 milyon doları bulacağı tahmin edilen fizibilite çalışmasına başlanabilir."
İzmir’deki ikinci tartışma konusunun kongre merkezi olduğunu belirten Yusuf Ziya Göksu, İzmir’in, kongre turizmi konusunda İstanbul’a alternatif olabilecek bir kent olduğunu söyledi. Antalya’da kongre merkezinin yapıldığını, Kuşadası’nda bile bu amaçla bir şirketin kurulduğunu ifade eden Göksu, İzmir’in bu konuda çok yavaş kaldığını bildirdi. Göksu, "Benim İzmir’e gelişimin üzerinden 20 ay geçti, hala bir adım atamadık. Üzerine kongre merkezi yapılabileceği ifade edilen Sümerbank Fabrikası’nın alanına üç defa gittim ve inceledim. Burada yaptırdığımız incelemelerde, istenilen düzeyde bir kongre merkezinin buraya yapılamayacağı bize bildirildi. Orada bazı binalar, ağaçlar, hatta bazı makineler bile SİT alanı ilan edilmiş. Önce içini temizleyeceğiz. İhale ile satacağız. Röleve çalışmaları yapacağız, sonra avam proje çıkacak. Alanın tamamı kullanılamayacağı için buraya bir kültür merkezinin yapılabileceği belirtiliyor. Hayırsever işadamı Salih İşgören, buraya ’Nevvar-Salih İşgören Kültür Merkezi’ isminin verilmesi şartıyla 20 trilyon lira katkıda bulunabileceğini taahhüt etti. Bu önemli bir rakam. Oraya bir endüstri müzesi, kültür merkezi ve ara eleman yetiştirecek bir okul monte edebiliriz. Mevcut ağaçlardan dolayı sit alanı ilan edilmiş bölümler var. Yıkılamayacak binalar var orada" şeklinde konuştu.
Vali Göksu, 2-2.5 ay sürecek bir zaman zarfında buranın röleve ve avam projesinin yapılacağını, sonra da tartışmaya açılacağını, kongre merkezi için yer aramaya devam ettiklerini, hava alanına yakın bir yer olması gerektiğini, bu işe odalar ve sivil toplum örgütlerinin de sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

İZMİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 11:05:15
Güncelleme :11 Kasım 2004 Perşembe 11:55:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?