3
Mayıs
2024
Cuma
İZMİR

Engelli gence şok rapor

İZMİR’de, doğuştan orta derece zeka geriliği ve yüzde 73 engelli raporu bulunan, Engelliler Haftası’nda düzenlenen etkinlik çerçevesinde bir günlük temsili askerlik yapıp terhis olan Uğur Aslan’ın, vatani görevini yerine getirmek üzere muayeneye tabi tutulması şaşkınlık yarattı. İzmir Mevki Asker Hastanesi’ndeki muayenede Aslan’a ’askerliğe uygundur’ yönünde verilen rapor, annesi Atiye Aslan’ın tepkisine neden oldu. Gözü yaşlı anne, "Onca hastaneden özürlü raporu var, özel eğitim merkezinde eğitim görüyor. Temsili askerliğini de yaptı, ancak şimdi askere çağrılması gündemde. Kendine bakacak durumu yokken, nasıl silah tutar. Sağlıklı olsa onu seve seve askere gönderirim, ancak bu durumda ben de onunla giderim. Bu ne biçim bir uygulama" diyerek tepkisini dile getirdi.

DOĞDUĞUNDA 8 GÜN SESİ ÇIKMAMIŞ

Ev kadını Atiye Aslan’ın 5 çocuğundan biri olan Uğur Aslan, 19 yıl önce dünyaya geldiğinde ailesine önce mutluluk, ilerleyen günlerde ise baş gösteren rahatsızlıkları nedeniyle üzüntü yaşattı. Vücudunda morluklar bulunan ve 8 gün boyunca hiç ses çıkarmayan Aslan’a, doğumundan bugüne tedavi amaçlı götürüldüğü hastanelerde, orta derece zeka geriliği, öğrenme, anlama ve kavrama güçlüğü teşhisleri konuldu. Sağ gözünün de görme yeteneği az olan Aslan’ın, zeka derecesinin 40 olduğu saptanırken, heyet raporuyla sürekli olmak kaydıyla yüzde 73 engelli raporu verildi.

5 AY ÖNCE 1 GÜN TEMSİLİ ASKERLİK YAPTI

Eğitimine, kentteki Ahmet Şefika Kilimci Özel Eğitim Merkezi’nde devam eden Uğur Aslan’a 5 ay önce, Genelkurmay Başkanlığı’nın her yıl mayıs ayındaki Engelliler Haftası’nda gerçekleştirdiği uygulama kapsamında, Bornova’daki 57’inci Topçu Tugayı Komutanlığı’nda bir günlük temsili askerlik yaptırıldı. Askerlik duygusunun engellilere tattırılmasının amaçlandığı özel günde, Topçu Er Aslan da, kendi durumundakiler gibi ailesini sevince boğup, terhis belgesini aldı.

ŞOK RAPOR

Silah tutmanın, selam vermenin, askeri üniforma giymenin keyfini anlayabildiğince yaşayan Aslan’ın ailesine, beş ay sonra okul yönetiminden gelen telefon şaşkınlık yaşattı. Okul yönetimi, Aslan’ın Askerlik Şubesi’nin talimatı doğrultusunda, yoklama dönemi geldiği için Askeri Hastane’de muayeneye çağrıldığını iletti. Şaşkına dönen anne Atiye Aslan, temsili askerlik yapan oğlunu hemen yanına alıp Hatay semtindeki İzmir Mevki Asker Hastanesi’ne gitti. Hastanede psikoloji ve göz muayenesinden geçirilen Aslan’a ’askerliğe uygundur’ raporu verildi. İnanamadığı raporu Askerlik Şubesi’ne götüren Atiye Aslan, dilekçeyle itirazda bulundu. Gözüyaşlı anneye, GATA’nın rapor üzerinde gerekli incelemeyi yapacağı bildirildi.

’BEN DE ONUNLA GİDERİM’

Oğluyla birlikte yaşadığı evinde merak ve endişeyle gelecek haberi bekleyen Atiye Aslan, uygulamaya isyan etti. Oğlunun kendine bakamadığını, yanından hiç ayrılmayarak eğittiğini ve eskiye göre daha iyi bir duruma getirdiğini dile getiren Atiye Aslan şunları söyledi:

"Ben çocuğuma hayatımı adadım. Onu hiçbir zaman diğer evlatlarımdan ayrı, engelli gibi görmedim. Herşeyi öğrettim. Ama askere gitmesi mümkün değil. Elimizde devlet hastanelerinin verdiği engelli olduğuna dair onlarca rapor var. Ancak askeri hastanede, tabip subayın ’Askerlik yapmak istiyor musun?’ sorusuna oğlumun, "Ben temsili askerlik yaptım. On defa mı yapayım" diye cevap vermesi olayı bu duruma soktu. Ne olursa olsun, kendine bakacak durumu yokken, nasıl silah tutar. Oğlum ne traş olabilir, ne banyo yapabilir, ne de gideceği yeri bulabilir. Ben, üç evladım gibi onun da askerlik yapmasını isterdim. Askerlik yapmasın demiyorum. Sağlıklı olsa onu seve seve askere gönderirim. Ancak bu durumda ben de onunla giderim. Bu ne biçim bir uygulama. Yetkililer sesimi duyup buna bir çare bulsun."

Eğitim gördüğü okulun yetkilileri de ortada bir yanlışlık olduğunu, yıllardır tanıdıkları Uğur Aslan’ın, vatani görevini yerine getirmesinin kesinlikle mümkün olmadığını, ilerleyen süreçte de bunun ortaya çıkacağını dile getirdi. Konuşmakta güçlük çeken Uğur Aslan ise her şeyden habersiz, anne sevgisiyle evlerinde yaşamaya devam ediyor.

 

...
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2011 Çarşamba 12:51:06
Güncelleme :12 Ekim 2011 Çarşamba 13:08:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?