2
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Ercan'dan korkutan açıklama!

İZMİR'DE 6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENDİĞİ AÇIKLANDI

Jeofizik Mühendisi Prof.Dr. Ahmet Ercan, Dikili kırığı ile Bornova kırığının kesim olan yeri Midilli'nin güneyinde 6,5'dan daha büyük bir deprem beklediğini söyledi.

İlçe ilçe İzmir'in deprem haritasını açıklayan Jeofizik Mühendisi Prof.Dr. Ahmet Ercan, İzmir'in köyden dönüşme bir kent olduğunu söyleyerek gecekondu yapılaşmasının yoğunlukta olduğu bölgelerin risk taşıdığını söyledi. İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Afet Koordinasyon Merkezi'nin birlikte hareket etmesi gerektiğini anlatan Ercan, "Bornova'nın sırtlarında yeni yeni kentleşme alanları var. Kayaların bulunduğu yer çok sağlam bir yer, kayaların üzerine 50 katlı yapı inşa edilebilir ancak

kurallara uygun olarak. Fakat burada da yapıların çarpık, bitişik, ayrık şekilde herhangi bir düzenin bulunmadığını görmek mümkün" dedi.

Bayraklı sırtlarının çarpık yapılaşmaya örnek olduğunu belirten Ercan, şöyle konuştu: "Buraların tamamının yıkılıp yeşil alanlar oluşturmamız gerekiyor. Bunun da tek çaresi budur. İzmir'i gecekondu yapısından kurtarılması gerekiyor. Bornova Ovası'nın, Bayraklı'da denize ulaşan kısımlarında 20 katlı yapı görmek mümkün. Burası yapılaşmaya hiç de uygun değil. Ancak, bunlara kim izin veriyor bu gerçekten çok şaşırtıcı. İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Afet Koordinasyon Merkezi'nin birlikte

çalışması gerekiyor. Çünkü, yerin çınlaması denilen rezonans olayında yapıların inşa edilmesine hiçbir akıllı belediye ya da belediyenin mühendisi veya bilim adamı bu izni vermez. Ama İzmir'in böyle geliştiğini görüyoruz."

Karşıyaka - Menemen istikametinden İzmir kırığının geçtiğini ifade eden Prof.Dr. Ahmet Ercan, bu bölgelerde hâla daha yüksek katlı yapıları görmenin mümkün olduğunu söyledi. Bunun sorumlusunun belediyeler olduğunu öne süren Prof. Ercan, sözlerine şöyle devam etti: "İzmir kırığının güneyinde yani kıyı kesimleri Menemen yolunun alt kısmının tamamı boşaltılmadır. Bunların tamamı Yamanlar Dağı'na kaydırılması gerekiyor. Ama hâla özellikle geliri yüksek olan bu yerlerde yapılaşmaları görmek mümkün. Bunun

sorumlusu öncelikle büyükşehir belediyesi ve bağlı olarak yerel yönetimlerdir. Çünkü, imar olaylarını onlar düzenliyor. Dolayısı ile neresi imara açılacak nerede kaç katlı yapı yapılacaktır diye araştırmaları onlar yapıyor. Kaçak yapılar yapılıyor, belediye para aldıktan sonra affediyor. Bu nasıl oluyor? İnsan sağlığı ve can güvenliğinden daha mı önemli? Belediyeler kaçak yapılardan ek gelir elde ediyor. Bu çok insafsızca. Kaçak yapılardan belediye para kazanıyor. Nasıl oluyor bu?"

İnciraltı, Balçova ve Narlıdere'nin bulunduğu kesimlerde de kötü yapılaşmanın olduğunu ifade eden Prof.Dr. Ahmet Ercan, risk taşıyan bölgelerdeki yapılaşmalardan yüksek gelirlerin elde edildiğini ve buna birilerinin dur demesi gerektiğini dile getirdi. Mavişehir'in tam bir içler acısı olduğunu anlatan Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani 'biz yaptık hiçbir şey olmaz' deniliyor. Nasıl yani ya? Mavişehir'in ve Çiğli'nin bulunduğu yerler en oynak yerlerdir. Buralara halen çok katlı yapılar yapılıyor.

Bizim önce yaşamamız lazım. Yeşil alanların tümüne çok katlı yapı yapılıyor. Bu çok insafsızcadır. İzmir'de buna dur denilmesi gerekiyor."

6,5'DAN BÜYÜK BİR DEPREM BEKLİYORUM

İzmir kırığının devinsel bir kırık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, kentte Makine Mühendisleri Odası'nın bulunduğu yerin riskli bölgeler arasında olduğunu ve bunu da mühendislerin hangi mantıkla yaptığını anlamadığını söyledi. "İzmir kırığı bir devinsel kırıktır" diyen Ercan, bunun da 6,5 büyüklüğünde bir deprem demek olduğunu anlattı.

Özellikle Dikili kırığı ile Bornova kırığının kesim olan yeri Midilli'nin güneyinde 6,5'dan daha büyük bir deprem beklediğini belirten Ercan, Çünkü Foça'nın bulunduğu yarımada ve Çeşme yarımadasına doğru Midilli'de yılda 2, 2,5 metrelik bir kayma var. Bu kayma gerilme yapıyor. Bu da deprem olacak demektir" ifadelerini kullandı.

İZMİR'DE 6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENDİĞİ AÇIKLANDI
İZMİR'DE 6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENDİĞİ AÇIKLANDI
İZMİR'DE 6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENDİĞİ AÇIKLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2011 Cuma 15:11:01
Güncelleme :20 Mayıs 2011 Cuma 15:48:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?