27
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

Erdoğan'ı kabadayıya benzetti

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir'de gerçekleştirdiği basın toplantısında, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dünyadaki ekonomik krizin Türkiye'yi derinden etkilememesi için hükümetin derhal harekete geçmesi gerektiğini belirten Baykal, "Siyasi kabadayılıkla ekonomik kriz yönetilmez" dedi.


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir'de dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin hükümetin yaklaşımıyla yönetilemeyeceğini söyledi. Krize ilişkin, "Hamdolsun iyiyiz, kriz Türkiye'yi teğet geçti" söylemlerinin yanlış olduğunu, Türkiye'nin krizden derinden etkilenmeye başladığını ifade eden Baykal, şöyle konuştu: "Kriz maliyetinin 5 trilyon doları aşacağı görüldü. Krizin gelişmiş ülkeleri vuracağı değerlendirmesinin gerçekçi olmadığı ve tüm dünyayı ciddi şekilde etkileyeceği netleşti. Kriz gelişmekte
olan ülkelere de sıçradı. Bundan Türkiye de nasibini almaya başladı."


Türkiye'de tablonun değişiminin son bir ayda iyice belirginleştiğini belirten Baykal, bir aylık süreçte doların yüzde 35 değer kaybettiğini, gelişmekte olan ülkeler arasında kur değişimindeki değer kaybının en fazla Türkiye'de meydana geldiğini söyledi. Devlet borçlanma faizlerinin de diğer ülkelerle kıyaslandığında yüzde 24 ile en yüksek rakama ulaştığını ifade eden Baykal, geçen yıl sonu ile bu yılki tablo karşılaştırıldığında İMKB'deki şirketlerde yüzde 52 üzerinde değer kaybı yaşandığını dile getirdi. Yabancı kaynak girişinde de çok ciddi azalma meydana geldiğini belirten Baykal, şöyle konuştu: "Hükümet söylemleriyle ya kamuoyunu oyalamaya çalışıyor ya da bazı kuruluşları azarlayarak ekonomik krizi yöneteceğini sanıyor. Bankaların verdiği en son kredi ATV ve Sabah'ın satışı dolayısıyla verilen 750 milyon dolarlık kredidir. Verilen en son kredi Başbakan'ın damadına açılan kredidir. Belki bu kredi şimdi KOBİ ya da şirketler içindeki sıkıntının aşılması için finans kaynağı olacaktı. O bankaları şimdi Başkakan suçluyor. Bu doğru bir yöntem değil."


Türkiye'de reel sektörün krizden ciddi şekilde etkilendiğini, Kayseri ve Bursa'dan alınan istatistiklerin de bunu açıkça gösterdiğini ifade eden Baykal, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde son dönemde çok sayıda fabrikanın kapatıldığını, 30'a yakın firmanın kayyumla idare edildiğini, 22 bin firmanın icralık olduğunu ve 10 bin kişinin de işten çıkarıldığını söyledi.


Bursa'daki durumun da benzer olduğunu dile getiren Baykal, kentte işine son verilen çalışan sayısının 24 bin olduğunu belirterek, otomotiv sanayiinde ihracatın yüzde 35 düştüğünü, İnegöl'de 250 otomobil ve kamyonetin parka çekildiğini belirtti.
Hükümetin acil olarak tedbir alıp uygulamaya koyması gerektiğini ifade eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başbakan bir pazara çıksın. Esnafın durumunu kendi görsün. Başbakanlığa en yakın alış veriş merkezinin zemin katındaki yedi dükkan kapatılmıştır. Vatandaşın canı yanmaya başlamıştır. Bu kriz temennilerle idare edilmez."


Türkiye'de çarkların yeniden dönmeye başlaması için dış finansman gerektiğini ifade eden Baykal, uluslararası işbirlikleri ile reel ve finans sektörünün muhtaç olduğu likiditenin sağlanması gerektiğini söyledi.


CHP olarak çok önceden durumu görerek alınması gereken önlemleri belirlediklerini ve bunları paylaşmaya hazır olduklarını belirten Baykal, gecikmiş önlemin bir işe yaramayacağını anlattı. Hükümetin görevinin bankaları şikayet etmek olmadığını belirten Baykal, "Bankaları suçlamakla sağa, sola talimat vermekle krizi yönetmek mümkün değil. Siyasi kabadayılıkla kriz yönetilmez" dedi.


DENİZ FENERİ'NİN PARASI TÜRKİYE'YE TAŞINMAMALI
Yurt dışındaki vatandaşların tasarruflarının Türkiye'ye taşınması fikrini desteklediklerini ancak bu konunun şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesinin doğru olacağını vurgulayan Baykal, şunları söyledi: "Böyle bir uygulama olabilir ancak kara para, uyuşturucu ve terör parası Türkiye'ye girmemeli. Dışarıdaki vatandaşların birikimleri Türkiye'ye aktarılırken siyasetçilerin ya da yakınlarının birikimleri bu imtiyazlardan yararlandırılmamalı. Deniz Feneri'nin parası Türkiye'ye taşınmamalı. Bu konu tam bir şeffaflık ve eşitlikle sonuçlandırılmalı."


Basın toplantısının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Baykal, krizden kendisinin nasıl etkilendiğine yönelik bir soruya şöyle karşılık verdi: "Benim bu konuda somut bir önlem almam söz konusu değil. Borsada bir yatırımım yok. Banka portföyümde bir yatırım düzeni vardı onu da çok önceden boşalttırdım. Ancak ben şahsi bir problemden bahsetmiyorum. Ekonomik kriz herkesi, tüm çevremizi etkiliyor."


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun toplantıya ayak bileğindeki kırık sebebiyle tekerlekli sandalyede katıldığı görüldü. Başkan Kocaoğlu ile İl Başkanı Kemal Karataş arasında toplantı öncesinde tartışma yaşandığı öğrenildi. Basın mensuplarının Baykal'a tartışmayla ilgili soru yöneltmesi üzerine ise Baykal, bu söylemlerin siyasette ayrıştırma yaratmayı amaçladığını ve tartışma ile ilgili bilgisi olmadığını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 16:14:23
Güncelleme :25 Ekim 2008 Cumartesi 09:10:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?