4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Eski DEP'lilerin İzmir çıkarması

Kapatılan DEP’in eski Milletvekili Orhan Doğan, yeni kurulacak olan Demokratik Toplum Hareketi’nin (DTH) örgütlenme modeli, örgütsel işleyişi, temel siyasal hedefleri ve siyasal programının, halkın iradesiyle şekilleneceğini söyledi.

DEP eski Milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Selim Sadak ve arkadaşlarının öncülüğünde oluşan Demokratik Toplum Hareketi Girişimi, partileşme sürecindeki çalışmalarını sürdürürken, 4. il toplantısını İzmir’de yaptı.

Bu sabah Kaya Oteli’nde yapılan toplantıya, eski milletvekillerinin yanı sıra sol ve Kürt siyasetinden birçok temsilci katıldı.

Divan Başkanı Feridun Yazar’ın yönettiği toplantıda, DTH girişiminin genel yaklaşımı, ilkeleri ve taslağı Orhan Doğan tarafından okundu. T

ürkiye’de yapılması gereken yeniliklerin Demokratik Toplum Hareketi’yle gerçekleşeceğini belirten Doğan, "DTH, kendisinden önce kurulan ve çoğu kapatılmış bulunan HEP, DEP, ÖZDEP ve HADEP çizgisinin bütün kazanımlarıyla mücadeleci özlerini koruyacak, ancak geçmişin bir tekrarı da olmayacaktır. Elbette geçmişten dersler çıkaracak ve demokrasi mücadelesini başarıya ulaştırmak için yoluna devam edecektir. Amacımız, onları dışlamak değildir. Kürt siyasetinde yer alan partiler, son dönemde çeşitli nedenlere bağlı olarak taban yitirmişlerdir. Yeniden bir yapılanma kaçınılmazdır. DTH, halk ve aydınlarla birlikte bu yapılanmanın çerçevesini çizecek ve sonunda partileşecektir" dedi.

Türkiye’de klasik parti anlayışı bulunduğunu belirten Doğan; "Bugün Türkiye’de görüşleri, görünüşleri ve söylemleri birbirinden farklı olmakla birlikte, siyaset yapma tarz ve biçimleri yönünden aslında birbirine çok benzeyen bir ’devlet partileri’ geleneği vardır. Devleti ele geçirip rant elde etmeyi hedefleyen partiler, devlet partisi olmaktan öteye geçemedikleri için, demokrasi hep geride kalmıştır. Demokrasiyi geleceğe ertelenen bir toplumsal proje olarak değil, halkın demokratik örgütlü iradesi ile toplumsal ilişkilerini değiştirip ve bunu içleştirilen bir yaşam biçimi olarak görmekteyiz. Sonuç olarak DTH, Türkiye’nin bütün sorunlarını halktan alacağı güçlü kapsamlı ve kalıcı bir çözüme kavuşturmak için, barışçıl demokratik siyasetin yaratıcı olanaklarını bularak, siyaseti hak ettiği saygınlık düzeyine ulaştırmayı başaracaktır" şeklinde konuştu.

Toplantının diğer bölümleri basına kapalı olarak devam etti.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2005 Cumartesi 15:37:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?