26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Esnaf Ramazan bereketini bekliyor

İzmirlilerin özellikle Ramazan alışverişinde tercih ettiği Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda esnaf, Ramazan ayı hareketliliğinin henüz başlamamasından şikayetçi.

İftar sofralarının vazgeçilmezi olan bakliyat, hurma, şarküteri, sebze meyve, baharat ve tatlı ürünlerini tüketicilerin beğenisine sunan çarşı içindeki Havra Sokağı esnafı, yarın başlayacak Ramazan ayının, müşteri yoğunluğunu artırmadığını ifade etti.

Kent genelinde yüksek seyreden hava sıcaklığının, iftar alışverişini olumsuz etkilediğini savunan esnaf, Ramazanın başlamasıyla satışların artmasını umduklarını söyledi.

“VATANDAŞTA PARA YOK”

Havra Sokağı'nda esnaflık yapan Başar Manisalı, ramazan alışverişinin henüz başlamadığını, sıcak havanın da bu duruma büyük etkisi bulunduğunu belirtti.

Ramazanın başlamasının ardından çarşıda hareketliliğin artacağını ifade eden Manisalı, “Bu sene, geçen seneden çok farklı. Bu yıl işler, yüzde 50-60 daha az. Maalesef tüketicinin elinde para bulunmadığı, herkes kredi kartlarına boğulduğu için artık gıdayı bile tüketmemeye başladılar” dedi.

Havra Sokağı'nda 11 yıldan bu yana beyaz et satışı yapan Serdar Uzun ise müşteri hareketliliği açısından Ramazan ayının bu sene beklentilerini karşılayamadığını söyledi.

Gıda fiyatlarında 2007'ye kıyasla artış yaşanmadığını vurgulayan Uzun, vatandaşların, kırmızı ete göre uygun fiyatı nedeniyle tavuk etini tercih ettiğini kaydetti.

Şarküteri ürünlerini müşterilerin beğenisine sunan İbrahim Yaşar da peynir fiyatlarında geçen yıla oranla artış gözlendiğini, tüketicilerin alım gücünün ise her geçen gün azaldığını savundu.

Havra Sokağı manavlarından Abdurrahman Yılmaz, piyasalardaki durgunluğun, Kemeraltı Çarşısı esnafını da olumsuz etkilediğini savunarak, “Artık her şey eski Ramazanlardan çok farklı. İş yok, millette para yok. Geçen sene ramazan alışverişi normaldi. Bu sene ne olacağı henüz belli değil” diye konuştu.

“ÇOCUKLU AİLELERİN DURUMU ZOR”

Ramazan alışverişini yapmak üzere Havra Sokağı'nı tercih eden emekli öğretmen Nermin Serbest, Ramazan ile 2008-2009 eğitim-öğretim yılı hazırlıklarının denk gelmesinin özellikle çocuklu aileler için sorun olduğunu anlattı.

Maddi sıkıntılar nedeniyle anne-babaların alışverişi tartışarak yaptıklarını savunan Serbest, “Her şey çok pahalı. Çocuk sahibi olanlar için çok daha zor. Ete yaklaşamıyorsun çok pahalı. Balık almak istesen, o da pahalı. Kalabalık aile için çok daha zor. Ayın 15'inde para bitiyor. Okullar açıldığı için kitap çanta derdi de var. Çok zor” şeklinde konuştu.

Zeki Erişkin ise gıda fiyatlarında geçen yıla oranla artış

aa
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 11:20:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?