8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Esnafa ihracat desteği

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkan Vekili ve İzmir Birliği Başkanı Salahaddin Hünü, "Yaşanan sıkıntılardan kurtulmak için üretmeliyiz. Ürettiklerimizi de ihraç etmeliyiz" dedi. 

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonuna paralel olarak kooperatiflere ortak olan ve ihracat yapabilecek bir grup esnaf ve sanatkar, 13-20 Mayıs 2006 tarihleri arasında TESKOMB ve Alman Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (ZHD) işbirliğiyle düzenlenen inceleme gezisi kapsamında Almanya'ya götürülmüş, esnaf ve sanatkarların oradaki meslektaşlarıyla fikir alışverişinde bulunmaları sağlanmıştı. İşadamlarının ihracat kapasitelerini arttırıcı projelerine destek vermek amacıyla TESKOMB tarafından 'İhracat Destek Kredisi' kullandırılmaya başlandı. İzmir Birliği'ne bağlı Ödemiş Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ortağı olan iki esnafa, 100 bin YTL'lik krediden faydalanmaları için gerekli evrakları teslim edildi. 

Konfeksiyon dalında özellikle ipekli ve keten dokumacılığı üzerine üretim yapan Mehmet Bozbağ ve Emir El Baki Bayındır'a evraklarının teslimi sırasında konuşan TESKOMB İzmir Birliği Başkanı Salahaddin Hünü, "Ülkemizin AB'ye entegrasyonuna paralel olarak genel başkan vekilliğini yürüttüğüm TESKOMB elini taşın altına sokarak, esnaf ve sanatkarlarımıza yeni bir hizmet sunmaktadır. Yaşanan ekonomik sıkıntıların aşılabilmesi için üretmeli, üretmeli ve üretmeliyiz. Ürettiğimiz malın da en az yüzde 60'ını ihraç etmeliyiz. Cari açığımızı ancak ihracatımızı artırabilirsek kapatabiliriz" dedi. 

Verilecek kredi hakkında da bilgi veren Hünü, "Kredinin azami limiti 100 bin YTL olarak belirlenmiştir. İlk yılı ödemesiz, takip eden 2 yılda 3'er aylık (8 taksit) halinde ödenmek üzere 3 yıl vadeli ve sıfır faizlidir. Kredi, uygulanabilirliği öngörülen proje için TESKOMB tarafından bölge birliklerine, bölge birliği de kooperatife borç olarak verecek ve ortak krediyi, ortağı olduğu kooperatif aracılığıyla kullanacaktır. Krediden hiçbir kesinti yapılmayacak ve herhangi bir komisyon da alınmayacak. TESKOMB tarafından başlatılan bu uygulamanın devam edeceğini, ihracat potansiyeline sahip olan ve teknoloji yetersizliği nedeniyle rekabet ve ihracat gücü yetersiz kalan esnaf ve sanatkarların ortağı bulunduğu Kredi ve Kefalet Kooperatifi'ne başvurarak bilgi sahibi olmalarını ve proje sunarak bu krediden faydalanmalarını istiyorum" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2006 Pazartesi 13:29:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?