9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

EÜ'den yabani roka araştırması

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, yabanı rokanın insan sağlığına faydalarının belirlenebilmesi için araştırma başlattı.
Rokanın yabani olan cinsinin sağlığa daha faydalı olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi (E.Ü) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Eşiyok, "Birçok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. Özellikle yabani rokanın içinde anti kanserojen bir madde olduğunu öğrendik. Bunun haricinde saç dökülmelerinde ve idrar söktürücü olarak da kullanılabiliyor" dedi. 

30 derdin devası yabani rokanın da Türkiye'de özellikle İzmir ve Göller Yöresi'nde bolca yetiştiğini ifade eden Prof. Dr. Eşiyok, "Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'yle bir çalışma yürüteceğiz. Roka ve yabani rokanın genetik haritalarını çıkartacağız. Tere, maydanoz gibi bitkilerle ne gibi özelliklerinin benzediğini araştıracağız. Buna göre daha başka hangi rahatsızlıklara iyi gelebileceğini de öğrenmiş olacağız" şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Dursun Eşiyok, İtalya'da spagettilerin içine roka eklenerek lezzetli tatlar elde edilebildiğini belirtirken, "Roka makarnaya ve pilava çok yakışıyor. İtalyanlar, rokayı çok keyif alarak yiyor. Roka, orada herkesin sevdiği bir bitkidir" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2006 Pazartesi 12:09:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?