9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

EXPO'ya tam destek

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) organizasyonu ile İzmir'e gelen 25 ülkenin büyükelçi ve temsilcisi İzmir'in EXPO üyeliği konusunda tam destek verdi. Büyükelçiler adına konuşma yapan Meksika Büyükelçisi Salvador Compos Icardo, "EXPO 2015'i kesinlikle hak ediyorsunuz ve alacağınıza inanıyoruz" dedi. 

Büyükelçiler onuruna Crowne Plaza Oteli'nde bir yemek verildi. İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, EBSO Meclis Başkanı Ender Yorgancılar ile Oda ve Derneklerin Başkanları ile çok sayıda iş adamının katıldığı yemekte ana gündem maddesini İzmir'in EXPO 2015 adaylığı oluşturdu. 


EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın yaptığı konuşmada, 25 ülkede düzenledikleri konferansların ardından gerçekleştirdikleri bu organizasyonla Türkiye ile bu ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirmek istediklerini kaydetti. Bu toplantıların ülkeler arasındaki dostluk ve yakınlaşmayı artırdığını, ticari işbirliklerini geliştirdiğini ve lobi fırsatları oluşturduğuna dikkat çeken Taşkın, "Meksika Büyükelçisi ile görüştüğümüzde bu ülkenin zeytinyağlarının tamamını İtalya ve İspanya'dan aldığını öğrendik. Bundan sonra zeytinyağı satmak için yönümüzü bu ülkeye çevireceğiz. Polonya'daki tersane çalışmaları konusunda fikir sahibi olduk. Bu konuda da işbirliği yapabileceğimiz ortaya çıktı. Bu organizasyonlar ne kadar artarsa, ülkeler arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerde o derece artacaktır" diye konuştu. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmirliler olarak EXPO konusunda Büyükelçilerden dayanışma ve destek beklediklerini vurguladı. İzmir'in Türkiye'nin referans kenti olduğuna işaret eden Kocaoğlu, uluslararası değerlerle en kolay buluşacak kentinde İzmir olduğunu ifade etti. Kocaoğlu şöyle konuştu: 

"EXPO'nun kentin tüm dinamikleri ile çağdaş dünya ile buluşmasında önemli bir güç olacağına inanıyoruz. Barış, dayanışma ve işgücü kentimizin temel dayanağıdır. Akdeniz ve Avrupalılık kültürüyle de örtüşen bu gücün yakın bir gelecekte tüm dünyaya hakim olacağını düşünüyoruz. İzmir AB yolunda da önemli bir işlev görecektir." 

İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal da İzmir'in son yıllarda yaptığı atılımlarla yatırımcılar için adeta bir fırsatlar şehri olduğunu dile getirdi. İzmir'de iş yapmanın yatırımcılar için çok avantajlı olduğuna dikkat çeken Köksal, büyükelçilerin kendi ülkelerinde bu fırsatlar şehrini tanıtmalarını istedi. Ticaret ve sanayi için İzmir ile birlikte hareket etmenin diğer ülkeler içinde bir şans olduğunu vurgulayan Köksal, "İzmir yükselen trendiyle Türkiye'nin öncü ve dışa açılabilen penceresidir. Bütün yatırımcıları bu yükselen trende ortak olmaya çağırıyoruz" dedi. 

Büyükelçiler adına söz alan Meksika Büyükelçisi Salvador Compos Icardo ise İzmir'in altyapısından ve gelişiminden çok etkilendiklerini belirterek, burada olmaktan son derece memnun olduklarını kaydetti. İzmir'in EXPO 2015'e aday olduğunu ve çok istediğini hükümetlerine bildireceklerini anlatan Icardo, "Kesinlikle EXPO'yu hakediyorsunuz. Alacağınıza da inanıyoruz. İzmir'deki doğal güzellikleri ve kültürel mirası hepimiz gördük. Gördüklerimizden hepimiz etkilendik. Misafirperver, cömert ve sıcakkanlı olmanızdan da çok memnun kaldık. Bizim görevimiz ülkeler arasındaki ilişkileri güçlendirmektir. İzmir ile ülkeleri arasındaki ticari ve sanayi işbirliğini geliştirme imkanını da yerinde görmüş olduk" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 23:35:57
Güncelleme :6 Ekim 2006 Cuma 23:48:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?