26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Faruk Çelik'in İzmir temasları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, krizle birlikte yaşanan işten çıkarmalarla ilgili olarak, "Paniğe gerek yok. Herkes bu süreci dikkatle takip ediyor.

Önlemler alınıyor. 2009'un ikinci yarısında bunun ateşinin düşeceği ifade ediliyor" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SGK İzmir Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi Müdürlüğü Geriatrik Bakım Merkezi'nin 79 yatak kapasiteli ek tesislerinin açılış törenine katıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, burada basın mensuplarının kriz sürecindeki işten çıkarmalara yönelik sorularını cevapladı.

Küresel ekonomik krizin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hissedildiğini ifade eden Bakan Çelik, bu süreçte endüstriyel ilişkilerde en zayıf halkayı oluşturan işçilere ve istihdama dönük sorunların yaşanmaya başladığını söyledi.

KRİZİN ATLATILMASINDA HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR

Bakan Çelik, sigortalı ve iş yeri sayıları ile tüm veriler mukayese edildiğinde, krizin rahatsız edici bir boyutta olmadığını düşündüğünü söyledi. Çelik, krizin atlatılmasında tüm kesimlere önemli sorumluluklar düştüğünü ifade etti.

Avrupa ve Asya'daki ülkelerde krizin istihdam ve ekonomide meydana getirdiği tahribatların çok daha üst düzeyde olduğunu anlatan Çelik, şöyle konuştu: "Türkiye'de henüz o boyutta hissedilmiyor. Gerek hükümet gerek finans sektörü, gerek reel sektör ve sendikalar olarak birlikte bir anlayış, birlikte bir dayanışma sergilediğimiz an bunun çok hafif atlatılacağı düşüncesindeyim. Ama bu halkalardan birinde kopma olursa, yani bir işveren 'bir kriz görüntüsü var o halde ben kendimi kurtarayım' anlayışı ile yaklaşırsa veya sendika bu süreci dikkate almadan sorumsuz taleplerde bulunursa veya biz siyasetçiler gerekli önlemleri almada gerekli hassasiyeti göstermezsek olmaz. Hepimize düşen sorumluluklar var. Bu sorumlulukları yerine getirdiğimiz an kriz çok hafif atlatılacaktır. Türkiye'de şu an rahatsız edici boyutta bir tahribata sebep olmamıştır."

PANİĞE GEREK YOK

Konuyla ilgili geçen hafta kamuoyuna yansıyan değerlendirmelerinin yanlış algılandığını da dile getiren Bakan Çelik, belli bir kesimi dışlayacak ayırımcı bir yaklaşım içinde olmadıklarını ifade etti.

İşverenlerin birtakım haklarının bulunduğunu hatırlatan Bakan Çelik, bu hakların kullanılması konusunda şöyle çağrıda bulundu:

"İŞKUR bünyesindeki bazı fonlardan istifade etme hakları var. Bu hakları kullanalım, krizin gelişmesine göre de hep beraber kararlar alalım. Krizin şiddetine göre yeni yeni kararlar alma imkanımız var. Paniğe gerek yok. Herkes bu süreci dikkatle takip ediyor, önlemler de alınıyor. 2009'un ikinci yarısında bunun ateşinin düşeceği ifade ediliyor. Altı ay sanayicimiz, iş adamımız ve işçimizle hükümet olarak bu direnci gösterirsek bu krizi kolay atlatırız.''

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 17:12:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?