9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Fransa'ya piyanolu tepki

Fransa Parlamentosu'nun sözde Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasa tasarısını kabul etmesi, İzmir'de bir grup opera ve bale çalışanı tarafından protesto edildi. Yanlarında piyano da getiren opera ve bale sanatçıları, Fransa Konsolosluğu önünde piyano eşliğinde marşlar söyledi. 

Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı İzmir Şubesi üyesi bir grup sanatçı, bugün öğle saatlerinde Alsancak Cumhuriyet Bulvarı'ndaki Fransa'nın İzmir Konsolosluğu önüne geldi. Beraberlerinde getirdikleri piyanoyu konsolosluk önüne koyan opera ve bale çalışanları, önce İstiklal Marşı'nı, ardından da 10. Yıl, İzmir ve Gençlik (Dağ başını duman almış) marşlarını söyledi. 

Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk'ün bir fotoğrafı da bulunan opera ve bale sanatçıları adına basın açıklamasını Vakıf İzmir Şubesi Sekreteri Haluk İbanoğlu okudu. İbanoğlu, "Bu yasayla Fransa'da bir cadı avı başlatılmıştır. Aydınlanma ve fikir özgürlüğünün doğduğu topraklarda şimdi engizisyon mahkemeleri kuruluyor.

Yalnız çok önemli bir noktayı gözden kaçırmamak gerekmektedir. Çıkartılmak istenen bu yasa Fransa'daki Ermeni diasporasını memnun etmekten öte bir anlam taşımaktadır. Tarihi belgeler ve dokümanlar 'Ermeni soykırımı' iddiasının büyük bir yalan olduğunu çok açık bir şekilde kanıtladığı halde, adeta bir deve kuşu gibi başlar kuma gömülerek bu gerçekler görmezden geliniyor. Bu düzmece yasalar ve haritalarla aslında mahkum edilmek istenen, 1915-1921 tarihleri arasında Anadolu halkının Türk ulusunu yaratan milli mücadelesi ve onun önderi Mustafa Kemal Atatürk'tür. 

Türk ulusunun yırtıp attığı Sevr büyük bir pişkinlikle yeniden önümüze sürülüyor. Bu hain planlar, bu coğrafyada her zaman hüsranla sonuçlanmıştır. Dünya tarihinde ilk ulusal kurtuluş savaşı gerçekleştiren Türk milleti, bu saldırıları göğüsleyecek birikime ve güce sahiptir. 

Ülkemize ve cumhuriyetimize sahip çıkan sanatçılar olarak Fransız Meclisi'nin bu akıl dışı uygulamasını şiddetle kınıyoruz, halkımızı Fransız mallarını boykota çağırıyoruz" dedi. 

Haluk İbanoğlu, daha sonra Fransız Konsolosluğu kapısına yine marşlar eşliğinde siyah çelenk bırakırken, protesto olaysız şekilde sona erdi.

"TALATPAŞA KOMİTESİ'NDEN PROTESTO" 

Fransa'nın İzmir Konsolosluğu önünde ikinci bir protesto gösterisini ise Büyük Proje 2006-Talat Paşa Komitesi yaptı. Ellerinde Türk bayrakları ve dövizler taşıyan grup, "Soykırım yalanı Amerikan oyunu", "Fransa bu yasa Paris'i yakar", "Fransa şaşırma, sabrımızı taşırma" şeklinde slogan attı. Grup adına basın açıklaması yapan Büyük Proje 2006-Talat Paşa Komitesi İzmir Yürütme Kurulu Başkanı Avukat Erdoğan Özer, 21 Ekim 2006 Cumartesi günü Türkiye'yi temsil edecek olan seçkin öncüler topluluğunun Bastille Meydanı'nda düzenleyeceği "Fransa dur, beynini hapsetme! Ermeni soykırımı yalandır" konulu basın açıklaması, daha sonra yine 1. Dünya Savaşı gerçeklerinin anlatılacağı ve 4-5 saat sürecek olan Paris'te düzenlenmesi öngörülen "Jöntürkler 2006 Konferansı"na Fransa'nın izin vermediğini öne sürerek, "Yalan ve iftiralarla yasa çıkaranlar şimdi gerçeklerden kaçmaktadır. Bugüne kadar Fransa'da her türlü eylem serbesttir. Fakat, Türkiye'yi savunmak, gerçekleri haykırmak yasaklanmaktadır. 

Türkiye'den Fransa'ya gidecek şahsiyetler Türkiye'nin öncüleridir. Fransa'da Türkiye'nin savunulmasına pranga vurulmaktadır. Fransa tarihin cadı kazanlarını yeniden kaynatmakta, Ortaçağı hortlatmaktadır. Ancak bu çabalar boşunadır. Bu tarihi eylem mutlaka yapılacaktır" diye konuştu. 

Özer, daha sonra 2 adet basın açıklamasını Fransa Konsolosluğu'nun kapısına bırakırken, grup olaysız şekilde dağıldı.
iha
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2006 Perşembe 14:41:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?