4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Gazetecilerden demir parmaklıklı protesto

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından düzenlenen gösteriyle, yeni Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) gazeteciler için öngördüğü hapis cezaları ve kısıtlamalar protesto edildi.

İGC Yönetim Kurulu Başkanı Erol Akıncılar’ın demir parmaklık maketi arkasından basın açıklamasını okuduğu gösteriye, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bazı ilçe belediye başkanları ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi.

İGC’nin Konak Meydanı’ndaki Gazeteci Hasan Tahsin Anıtı önünde düzenlediği yeni TCK protestosu, saat 12.00’de saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Çok sayıda basın mensubunun katıldığı protesto gösteri sırasında "Tehdit ve baskıya hayır, yaşasın özgür basın", "Sansüre hayır", "Basın özgürdür, susturulamaz", "Cezaevlerinde buluşmak istemiyoruz", "TCK’daki basın cezaları kaldırılsın" yazılı dövizler dikkati çekerken, gazetecilerin protestosuna İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İl Başkanı Ekrem Bulgun, Ege-Koop Genel Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi Başkanı Hüseyin Aslan, bazı siyasi partilerin temsilcileri de katılarak destek verdiler.

Önünde "Gazeteciler cezaevine girmesin" yazılı demir parmaklık maketi arkasından basın açıklamasını okuyan İGC Başkanı Erol Akıncılar, "İzmir’in işgali sırasında istilacı güçlere ilk kurşunu atarak şehit olan gazeteci Hasan Tahsin’den bugüne ulusal çıkarları savunan basın mensupları, yeni TCK ile susturulmak istenmektedir. 1 Nisan’da yürürlüğe girecek yeni TCK’nın basın yayın mensuplarını ilgilendiren hükümleri, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını önlemektedir. Basın mensupları halkın sesini duyuramayacak, sorunlarının çözümü için uğraş verirken zorlanacaktır" dedi.

Yeni TCK’nın haberin yazılmasını, yayınlanmasını, yorum ve eleştiri yapılmasını kısıtlayacağını, kanunun ifade özgürlüğü önünde engel oluşturduğunu kaydeden Akıncılar, şöyle devam etti:

"Yeni TCK’nın yürürlüğe girmesinden sonra gazeteciler günlerini mahkeme kapılarında geçirecek, çok sayıda gazeteci cezaevine girecektir. Yeni TCK, Yeni Basın Kanunu’nun aksine hapis cezası getirmektedir. Suçların basın-yayın yoluyla işlenmesi durumunda 1 yılı aşan hapis cezaları öngörülmektedir. Bunun anlamı; hürriyeti bağlayıcı cezanın para cezasına çevrilmemesidir. 2 yıldan daha fazla hapis cezası öngören suçlarda cezanın tecili de mümkün değildir. Basın Yasası para cezalarını yerel, bölgesel ve yaygın basın olarak ayırmaktadır. Yeni TCK’da böyle bir ayrım yoktur. 300-500 satan gazeteler ile 300 bin-500 bin satan gazetelerde çalışan gazeteciler aynı cezayı alacaktır. Bu da, kanunun cezada adaletsizliğini göstermektedir. Yeni TCK’nın basını ilgilendiren hükümleri basın özgürlüğünü büyük ölçüde ortadan kaldırmaktadır."

"TAKDİRDE KEYFİLİĞE YOL AÇABİLİR"

Yeni TCK’da suçun basın-yayın yoluyla işlenmesiyle ilgili 26 maddenin bulunduğunu, bu maddelerin basın-yayın mensuplarına verilecek cezaları ağırlaştırdığını, bunların arasında 27 yıla kadar hapis cezasının da bulunduğunu kaydeden Erol Akıncılar, kanundaki muğlak ifadelerin gazeteciler hakkında keyfiliğe bağlı davaların açılmasına yol açacağını, cezaların alt ve üst sınırı arasındaki büyük farklılıkların uygulamada "takdirde keyfiliğe" yol açabilecek sakıncalar getireceğinin altını çizdi.

Akıncılar, "Yeni TCK’nın basın ve düşünce özgürlüğüne karşı tehditkar yaklaşımları bulunmaktadır. Kanun, basın-yayın mensuplarının elini kolunu bağlamaktadır. Yeni kanun ile hırsıza hırsız, sahtekara sahtekar, rüşvetçiye rüşvetçi denilemeyecektir. Demokratik ve özgürlükçü anlayışla bağdaşmayan yasal düzenlemeleri çağdaş bir yaklaşımla değiştirmek ya da yorumlamak yerine, onlardan güç alarak basın ve yayın mensuplarının mahkum ettirilmesi toplum vicdanında meşruiyet bulamayacaktır. Toplum vicdanında meşruiyet bulamayan yaptırımlar toplumu rahatsız edecek ve sıkıntıya sokacaktır. TCK’daki basın ve yayın yoluyla işlenen suçlarla ilgili hükümlerin acilen değiştirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Akıncılar, geçtiğimiz günlerde Mersin’de Türk bayrağını yakmak isteyenleri şiddetle kınadıklarını ve protesto ettiklerini sözlerine ekledi.

İGC Başkanı Erol Akıncılar’ın basın açıklamasını okumasının ardından Hasan Tahsin Anıtı önünde 10. Yıl Marşı’nı okuyan gazeteciler, yeni TCK’yı protesto eden dövizleri anıta bırakarak protesto eylemini sona erdirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2005 Çarşamba 15:35:50
Güncelleme :15 Nisan 2005 Cuma 15:01:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?