19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Gecekondu cenneti İzmir

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Şehrin en önemli iki sorununun plansız kentleşme ve çevre kirliliği olduğunu söyledi, “Çözüm için ortak akıl ve projeler şart” dedi 


GECEKONDU BÜYÜK SORUN
Çevre konusunda ‘Çok duyarlı’ denilen İzmir aslında elden gitmiş. İzmir, gecekondusu en bol kent. Sahilden 500 metre, 1 kilometre içeri girildiğinde Türkiye’nin en büyük gecekondu bölgeleriyle karşılaşılıyor. Mutlaka kentsel dönüşüm planlarının uygulanması gerekli. Ancak böylelikle cazibe merkezi olabilir.

GÜCÜ VAR KULLANAMIYOR
Başta 8 bin 500 yıllık tarihi, yetişmiş insan gücü, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, ekonomik büyüklükleri, nüfusuyla İzmir, Türkiye’nin yıldızı olabilecek bir kent. Potansiyeli çok yüksek ama kullanamıyor. Bunlar sihirli değnekle değişmez. Yerel aktörlerin ortak hedefi, aklı olmalı. Birlikte projeler geliştirilmeli.

ÇIKIŞI BİRLİKTE BULACAĞIZ EXPO
İzmir’in dışa açılması, kabuğunu kırması için güzel bir fırsattı, olmadı. İzmir’in
kendini ifade edebileceği, hem içeriye hem dışarıya anlatabileceği bir kulvar açması lazım. EXPO’nun yerine ikame edecek bir şey çıkmadı. Bundan sonraki süreçte İzmir kendini anlatacak çıkışı bulmak zorunda.

BALIK ÇİFTLİKLERİ TAŞINACAK
Türkiye’nin en büyük üç su havzası Gediz, Küçük ve Büyük Menderes burada. Ama hiçbiri kirlilikten denize ulaşamıyor. İzmir’i önce darağacına asılmış, şimdi kurtarılmaya çalışılıyor. Gediz’in ıslahında kararlıyız. İzmir sınırlarında nehri kirletecek unsur bırakmayacağız. Sıkıntı yaratan 30 balık çiftliği de taşınacak.


“Gitti, kurtulduk” dedirtmeyecek
İzmir; 24 saat yaşayan, rahat, insanların özgürlüklerini sonuna kadar kullanabildikleri huzurlu bir şehir. Emekliliğime çok zaman var ama İzmir’de yaşamayı düşünebiliriz. Her vali gibi ben de bir gün başka bir görevle İzmir’e veda edeceğim. Giderken, “Allah razı olsun” dedirtmek lazım. “Gitti de kurtulduk” dedirtmeyeceğim.

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2008 Çarşamba 11:14:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?