2
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Genç mucit sponsor arıyor

İZMİRLİ GENÇ MUCİT SPONSOR ARIYOR

Geçen yıl INEPO Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı'nda, Sera 2020 isimli projesiyle birinci olan İzmir Nevvar - Salih İşgören Eğitim Kampusü Endüstri Meslek Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuğberk Vural, bu sene üzerinde çalıştığı mayın bulucu helikopter projesi için sponsor arıyor.

İzmir'in yetiştirdiği yeteneklerden biri olan 17 yaşındaki Tuğberk Vural, bir yıldır üzerinde çalıştığı mayın bulucu helikopter projesinin teorik olarak sonuna geldiği ancak somut hale getirebilmesi için yaklaşık 15 bin liralık bir desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Vural, dünyada kara mayınlarının patlamalarının her yıl yaklaşık 26 bin kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin de yaralanmasına neden olduğunu ifade etti. Mayınların temizlenmesi için birçok ülkede önemli yatırımlar yapıldığını anlatan Vural,

sözlerine şöyle devam etti: "Proje sayesinde bugüne kadar dünyada hiçbir şekilde yeri tespit edilemeyen 'plastik patlayıcıları' havadan tespitini yapabiliyoruz. Jammer sistemiyle uzaktan kumandalı mayınlarda etkili olmasını amaçlıyoruz. Mayın, tespit anında imha edilebilecek. Bunun için kızıl ötesi sensörler, kameralar, metal algılayıcılar ve sonik ses dalgası cihazlarına ihtiyacımız var."

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye'nin desteğini aldığını anlatan Vural, şöyle konuştu: "Ragıp hocamızın yardımlarıyla bir araya gelen teknik komisyon materyalleri teste soktu. Sonuçlar geldi ve sistem çok iyi çalışıyormuş. Bu da Türkiye'yi teknolojik bakımdan en iyi dereceye getirebilecek bir şey. Daha önce bulunamayan plastik mayınları en etkili şekilde bulabileceğiz. Sadece plastik değil anti tank, anti personel, bubi tuzakları da buna dahil. Ayrıca koordinat programları bile yazıldı. Şu an

sistemimiz tamamen çalışabilecek durumda. Malzemeleri alabileceğim adres listesi çıktı. Toplam maliyet hesabı 15 bin lira civarında çıkıyor. Üç hafta içerisinde bitirebiliriz ama daha hızlı olursak helikopterin yapabildiklerini daha da artırabiliriz."

Sponsor olacak firmanın Uluslararası Romanya Robot Günleri yarışmasında reklamının yapılacağını ve Türkiye sınırlarında da en iyi şekilde reklamını yapabileceğini anlatan Vural, "Esas amacım bu projenin en iyi kullanılabileceği yer olan ASELSAN firmasına ulaşmak. Umarım ASELSAN yetkilileri sesimi duyar" dedi.

İZMİRLİ GENÇ MUCİT SPONSOR ARIYOR
İZMİRLİ GENÇ MUCİT SPONSOR ARIYOR
İZMİRLİ GENÇ MUCİT SPONSOR ARIYOR
İZMİRLİ GENÇ MUCİT SPONSOR ARIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2011 Çarşamba 09:40:02
Güncelleme :9 Şubat 2011 Çarşamba 10:11:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?