9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Gıda ihracatçıları ABD'den mutlu döndü

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, dünyanın en büyük dış ticaret hacmine sahip ülkesi Amerika Birleşik Devletleri'nin ithalatından Türkiye'nin daha fazla pay alabilmek için kolları sıvadı. Dış Ticaret Müsteşarlığının (DTM), Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğini, 'ABD ile Ticareti Geliştirme Stratejisi' kapsamında görevlendirmesiyle 20-23 Ağustos tarihleri arasında, ABD'nin Houston şehrine gıda ihracatçılarına yönelik olarak, 'Butik Ticaret Heyeti Programı' gerçekleştirdi. 

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, Türkiye'nin ABD'ye yıllık ihracatının 4.9 milyar dolar seviyesinde olduğunu, bu tür organizasyonlarla bu rakamı, 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, ABD pazarını 'Eyalet Stratejisi' ile büyütmeyi benimsediğini belirten Alper, "DTM'nin, toplam 4.7 trilyon dolar gayri safi hasılaya sahip Kaliforniya, New York, Teksas, Florida, Illinois ve Georgia eyaletlerinde yapacağı etkinliklerle 3 yıl içersinde 10 milyar dolar olan dış ticaret hacmimizi, 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. DTM'nin, bu amaçla ABD'ye yönelik bir dizi pazarlama ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri olarak 20-23 Ağustos 2006 tarihleri arasında ABD'nin Teksas eyaletinde Houston kentinde gıda sektörüne yönelik olarak; şekerleme, kurabiye, bisküvi, zeytinyağı, zeytin ve zeytin ezmesi, reçel, kuru meyveler, içecekler, konserve yiyecekler, meyve suları, salça, sirke ve organik gıdalar üreten firmaların katılımıyla, "Butik Ticaret Heyeti" organize ettik ve son derece başarılı bir organizasyon oldu" şeklinde konuştu. 

Alper, konuşmasına daha sonra şöyle devam etti:
"Ege İhracatçı Birlikleri olarak, geçmişten gelen deneyimimizle, gıda ihracatçılarımızla çok yoğun işbirliği içerisindeyiz. Bu işbirliğini, ticari başarıya dönüştürmek için kendi deneyimlerimizin yanında ABD'de yerleşik ECRM firmasıyla yaptığımız iş birliğiyle, bu organizasyonu gerçekleştirdik. 'Butik Ticaret Heyeti Programı'na katılan 8 Türk firmasının her biri, ayrı ayrı ortalama 40 ithalatçıyla yüz yüze ikili iş görüşmesi yapma imkanı buldu. Çay - kahve molalarında ve yemeklerde, firma temsilcilerimizin kendi çabalarıyla yaptıkları ikili görüşmelerini de dahil ettiğimizde, firmalarımız, bin civarında ikili görüşme yaptı ve yeni ticari bağlantılar yaparak yurda dönme şansını yakaladı." 

ABD'ye yönelik pazarlama ve tanıtım faaliyetleri kapsamında Houston'a yapılan 'Butik Ticaret Heyeti Programı'na, aralarında "Tree of Life, Kroger, Safeway, Sam's Club-David, Gristede's Foods, Walgreen Company, La Cena Fine Foods, H.E.B gibi firmaların bulunduğu, ABD'nin zincir mağazalar, süper market ve hiper marketlerin gıda satın alma temsilcileri ve yöneticileriyle dünya genelinde gıda tedarikçilerinin katıldığına işaret eden Alper, halihazırda 4.9 milyar dolar olan ABD'ye ihracatımızı, bu organizasyonlar sayesinde en az 2 katına çıkarma hedefinin tutturulabilir bir hedef olduğunu gözlemlediklerini sözlerine ekledi. Dış Ticaret Müsteşarlığı, 2003 yılından bu yana 'Komşu ve Çevre Ülkeler', 'Asya ve Pasifik', 'Afrika' Stratejilerini hayata geçirerek, Türkiye'nin ihracatını 47 milyar dolardan 73 milyar dolara çıkardı."
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2006 Salı 11:33:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?