19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Gökçek'e imalı gönderme

İzmir'de bazı ilçelere verilen şebeke suyunda arsenik oranının standartların üzerinde çıkması üzerine AK Parti, MHP, DSP ve DP il başkanları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşerek bilgi aldı.


MHP İzmir İl Başkanı Musavvat Dervişoğlu'nun organize ettiği ziyaret sonrası Kocaoğlu'nun makamında gazetecilere açıklama yapıldı.


Dervişoğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'in ortaya attığı iddialar çerçevesinde bir durum değerlendirmesi yapılması ihtiyacının ortaya çıktığını, konuyla ilgili muhalefet ve iktidar partisi il başkanlarını arayarak bu toplantıyı organize ettiklerini söyledi.


Kocaoğlu ile yaptıkları görüşmede İzmir'in suyuyla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını, spekülasyonları engellemek için gelişmeler hakkında doğrudan bilgi aldıklarını ifade eden Dervişoğlu, konuya siyasetin malzemesi yapmayacaklarını, insani ve ahlaki değerler açısından ele alacaklarını dile getirdi.


Toplantıya katılan tüm il başkanlarının siyasi taassupları bir kenara bıraktığını belirten Dervişoğlu, “İzmirce bir bakış ve üslup Türk siyasetine hakim olmalıdır. Bu anlayışla uzun vadede İzmir'in çözülmeyecek problemini bırakmayacağız. İzmir kendi meselelerini çözmeye muktedir evlatlar yetiştirir. İzmir'in problemlerine dışarıdan müdahil olmaya gerek yoktur. Mesele İzmir, Türkiye olunca partiler taassuplarını bir kenara bırakır. Seçim için geçim için değil nesil için de bir araya gelinir. Umarım ve dilerim ki tavrımız ve tarzımız diğer vilayetlere de örnek teşkil eder” diye konuştu.


Dervişoğlu, toplantıya CHP il başkanını da davet ettiklerini ancak iş yoğunluğu nedeniyle gelemediğini sözlerine ekledi.

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül ise diğer illerde de benzer sorunların yaşanma ihtimalinin ortaya çıktığını belirterek, Gökçek'in açıklamaları olmasaydı İzmir'de arsenikli suyun içilmeye devam edileceğini ileri sürdü.


Aydın Şengül, şunları söyledi:
“Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı'mızı suçlamıyorum. Bu bir ekip işidir. Bundan sonra bu sorunu Büyükşehir Belediyesi içinde veya devlet kademesinde, sorumlusu hangi bürokrat olursa olsun takipçisi olacağız. Gerekli cezanın verilmesini takip edeceğiz. Belediye Başkanı'mız keşke sorun ilk gündeme geldiğinde bugün olduğu gibi açık yüreklilikle bazı ilçelerdeki suda arsenik oranının yüksek olduğunu, gerekli önlemlerin alındığını söyleseydi.”


Şengül, oluşan birlik ve beraberlik ortamının diğer konularda da devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“AÇIKLAMA DOYURUCU”

DP İl Başkanı Yıldırım Ulupınar, toplantıya gelmeden önce “konuyla ilgili çok rahatsız olduğunu, ancak Kocaoğlu'nun açıklamaları sonrası rahatladığını” söyledi.
Sorunun yılların birikimi olduğunu, bu yönetim döneminde oluşmadığını belirten Ulupınar, şöyle konuştu:


“Bu arseniği siz getirip koymadınız. Bu Allah'ın verdiği bir nimet. Ama bu mesele ilk ortaya atıldığında (Evet bizim suyumuzda her yerde olduğu gibi şu kadar arsenik var) deseydiniz sorun olmayacaktı. Şimdi sular kesiliyor, kentte dedikodu başlıyor, (sularda temizlik yapılıyor) diye. Olay bu aşamaya gelmemeliydi. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanının bugün yaptığı açıklamalar son derece doyurucu. Bu konuda tenkit edecek bir şey bulamadım. Bizim yapabileceğimiz bir şey varsa bu konuda emrinizdeyiz.”


DSP İl Başkanı Özdemir Sökmen de İzmir'de tarihi bir günün yaşandığını, toplantıya endişeyle geldiklerini, bu endişenin kısmen de olsa dağıldığını, “yüreklerine su serpildiğini” ifade etti.


Belediyenin üzerine düşen hassasiyeti gösterdiğinin gözlendiğini ifade eden Sökmen, sorunun parti ya da belediyenin değil, tüm halkın olduğunu, buna hep birlikte çözüm bulacaklarını söyledi.

KOCAOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yaptığı değerlendirmede iş yapma tarzı olarak gündeme gelen konularla ilgili donanım sağlamadan hiçbir açıklama yapmamayı tercih ettiğini, bu nedenle arsenikle ilgili açıklamanın bir dizi araştırma sonrası yapıldığını ifade etti.


İzmir'in arsenik sorunuyla 2007 yılı yaz aylarında tanıştığını, kış sezonunda mevsim normallerinde yağış alınamamasıyla yer altı sularına mecbur kalınmasının bu sorunu ortaya çıkardığını ifade eden Kocaoğlu, sorunun çözüm yolları konusunda üniversitelerle birlikte çalışma yürüttüklerini söyledi.


“Büyükşehir belediyesinin bu konuda atladığı, pas geçtiği bir durum söz konusu değildir” diyen Kocaoğlu, tüm kuyulara arıtma tesisi yapımı da dahil olmak üzere birçok çözüm projesinin gündemde olduğunu ifade etti.


Dünyada 44 yıldır arsenikle ilgili standardın 50 mikrogram olarak kabul edildiğini, Türkiye'nin tüm dünya ile birlikte 2007 yılından itibaren bu standardı 10 mikrograma çektiğini belirten Kocaoğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile yasa kapsamında muafiyet verilmesi konusunda bir görüşme yaptığını dile getirdi.


Kocaoğlu, bir gazetecinin “İzmirli şebeke suyunu içmeli mi?” sorusu üzerineyse “Elime bir bardak su alıp, 'Siz bu suyu için, korkmayın' diyecek yapıda bir insan değilim. 9 mikrogram olsa bağıracağım 'İçebilirsiniz' diye. Ama 15 mikrogramla böyle bir şeyi söylersem bilimle çelişirim” dedi.

BARAJ YATIRIMLARI

Kocaoğlu, bu sorundan kaynaklanan bir su kesintisinin yaşanmayacağını, PETKİM'e ait Güzelhisar Barajı'ndan takviye su alındığını belirtti.


Konunun Ankara boyutunun kendilerini ilgilendirmediğini, İzmir'den sorumlu oldukları için başka kentlerin işine bakmadıklarını belirten Kocaoğlu, “Melih bey de nüfus ve ekonomik durum olarak bize en yakın belediyenin başkanı. Sorunlarımız da bütçelerimiz de birbirine çok yakındır. Nevi şahsına münhasır bir arkadaştır, bu konuda değerlendirme yapmayacağım” dedi.


Kocaoğlu, tüm siyasi partilerin sorunla ilgili yaklaşımının tüm Türkiye'ye örnek olduğunu da sözlerine ekledi.

..
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2008 Cumartesi 19:19:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?