19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Göz sağlığı uyarısı

Uzmanlar, körlüğe kadar varan göz rahatsızlıkları bulunduğuna dikkat çekerek göz sağlığına önem vermeleri konusunda vatandaşları uyardı.


İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kiliniği Şefi Opr.Dr. Zuhal Gürcan, göz tansiyonu, behçet, katarakt, hipertansiyon, diyabet gibi rahatsızlıkların önlem alınmadığında körlüğe kadar varan sonuçlar doğurduğunu söyledi.


Her yaş kesiminin göz sağlığına dikkat etmesi gerektiğini belirten Gürcan, bu konuda ailelerin çocuklarının göz sağlığına önemli ölçüde duyarlılık gösterdiğini bildirdi. Toplumun günümüzde göz sağlığına eskisinden daha çok önem verdiğini belirten Gürcan, şöyle konuştu: "Göz sağlığına ilgi var ya da yok diyemeyiz. Bu zaman içinde daha da arttı. 20 yıl önce bu kadar önem verilmiyordu ama şimdilerde kötü diyemeyiz. Özellikle aileler çocuklarıyla göz sağlığı konusunda ilgileniyor.

Çocuklarında herhangi bir bozukluk gördüklerinde daha çok ilgileniyorlar. Özellikle gözlerinde bir kayma, şaşılık olanlar için birer uyarı oluyor. Ama bunun dışında her çocuğun rutin göz muayenesi yaptırma gibi bir alışkanlıkları yok. Ancak bir bozukluk gördüklerinde getiriyorlar. Büyüklerin göz sağlığı konusunda ilgisi çocuklar kadar değil daha az. Rutin kontroller pek yapılmıyor, rahatsızlıkları olduğunda geliyorlar."
Toplum olarak göz sağlığı konusunda gelişmiş ülkelere nazaran çok kötü bir durumda olunmadığını belirten Gürcan, göz sağlığına genel olarak gereken önemin verildiğini söyledi.


RUTİN KONTROLLER YAPILMALI
Gözlük kullanımı olmadığında özellikle çocuklarda göz tebelliklerinin söz konusu olduğunu ifade eden Opr.Dr. Zuhal Gürcan, bunun çok önemli olduğunu ve tedbir alınmadığında görme eksikliğine kadar varan boyutlara ulaştığını söyledi. Bunların dışında gözün kendine has hastalıkları bulunduğunu belirten Gürcan, şu bilgileri verdi: "Göz tansiyonu belli takip ve kontroller yapılmazsa sonucu körlük olan bir hastalık. Ama bunun belli periyotlarda takiplerini yapıyoruz. Bunların görme kaybını engelliyoruz. Behçet hastalığı körlük nedenlerinden biri. Bu hastalıkta alınacak en önemli önlem bilinçlendirme yapılması. Bu hastaların da belli aralıklarla takip edilmesi lazım. Katarakt da cerrahi ile hallolan bir hastalık. Buna toplum fazlaca duyarlı. Bir görme eksikliğinde ilk akla gelen katarakt oluyor. Fakat bu bazen dezavantaj oluyor yani önemli başka bir hastalıkla karıştırılabiliyor."


HİPERTANSİYON VE DİYABET HASTALARI DİKKATLİ OLSUN
Göze etkisi olan sistemik hastalıkların da bulunduğunu belirten Gürcan, bu hastalıkların başında diyabet ve hipertansiyonun geldiğini söyledi. Bu hastalıkların çok önemli körlük nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Gürcan, şu uyarılarda bulundu: "Hipertansiyonun yarattığı kanamalar, damar tıkanıklıkları körlük için çok önemli sebep. Diyabet çok önemli körlük nedenlerinden biri. Dahiliye doktorlarının bu hastaları ciddi şekilde uyarması gerekiyor. Diyabet belli süreden sonra gözde önemli bozukluklar yaratan bir damar hastalığı. Bunun da tek tedavisi lazer tedavisi. Bunların göz doktorlarına yönlendirilmesi gerekiyor. Yani hastalık başladığından 5-6 yıl sonra gözde bir sorun olmasa da bir göz hekiminin görmesi gerekiyor."

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 11:42:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?