Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İzmir'de gerçekleştirilen 9. Kuzey Güney Avrupa Ekonomik Forumu'na katıldı. Cumhurbaşkanı Gül konferansta bir konuşma yaptı. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan Gül, "Türkiye'nin hedefi AB'ne diğer üyelerle eşit koşullarda tam üyeliktir" dedi.
İzmir'de gerçekleştirilen 9. Kuzey Güney Güney Avrupa Ekonomik Forumu'na katılan Cumhurbaşkanı Abdullah gül yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son yıllarda hızlanan ekonomik ve siyasi reformlar sayesinde birçok alanda Avrupa Birliği kriterlerine büyük ölçüde uyan bir ülke haline geldiğini belirtti. AB'ne Katılım Ortaklığı Belgesi'ne cevaben hazırlanan AB müktesebatının üstlenilmesine ilişkin Türkiye Ulusal Program hazırlıklarının son aşamaya geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: "Her vesileyle vurguladığımız üzere Türkiye'nin hedefi AB'ne diğer üyelerle eşit koşullarda tam üyeliktir ve bu hedefe yönelik gayretlerimiz aralıksız sürdürülecektir."
Türkiye'nin Avrupa için güçlü bir ortak olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin ekonomik alanda izlediği istikrarlı politika ve sergilediği başarılı performansın dikkat çekici bir verimlilik artışı sağladığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Balkanlar ve Ortadoğu'da önemli rol üstlendiğini belirterek Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet teşkilatına bağlı unsurların Bosna-Hersek'ten Afganistan'a, Kongo'dan Lübnan'a kadar vazife yapmakta olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Gürcistan'daki krizi takiben sorunlu bölgedeki tüm tarafları bir araya getirmek amacıyla Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun kurulmasını önerdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: "Amacımız bölgenin sorunlarına bölge ülkeleri tarafından sahip çıkılmasını ve yine bölge içinde çözüm üretilmesini temin etmektir."
Ortadoğu'da güven artırıcı ve ihtilafları önleyici mekanizma içeren bir bölgesel güvenlik ve işbirliği platformu fikri üzerinde çalışıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, aynı anlayışla Kıbrıs sorununa kalıcı, adil ve kapsamlı bir çözümün bulunmasına yönelik kararlılığın devam ettiğini belirtti. Konuşmasında ekonomik krize ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Cumhurbaşkanı Gül, krizin etkilerinin gelecek dönemde daha güçlü biçimde hissedileceğini ifade ederek şöyle konuştu: "Rekabetin yoğunlaştığı, belirsizliklerin arttığı bu yeni dönemde bireyler kurumlar ve uluslar, bir yandan ortaya çıkan fırsatlardan azami ölçüde yararlanmaya, aynı zamanda risklere karşı korunmaya çalışmak durumundadır. Böyle bir ortamda ortak sorunlar karşısında Avrupa çapında güç birliğine gitmenin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır."
FORUM HERKESE HAYIRLI OLSUN
Forumda bir konuşma yapan ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş. Onursal Başkanı ve Kuzey Güney Avrupa Ekonomi Forumu Kurucusu Dr. Şarık Tara da Kuzey Güney Avrupa arasındaki ticari ve sosyal ilişki dengesizliği üzerine bu forumu başlattıklarını söyledi. Bu forumun herkese yardımcı olmasını dileyen Şara, şöyle konuştu: "Türkiye'nin Avrupa bölgesindeki durumunu müzakere edeceğiz. Bunun yanı sıra Balkanlar'daki ülkeler arasındaki ilişkileri ve ülke problemlerini de ele alacağız."
ÜLKELER BİRBİRİNE BAĞIMLI HALE GELDİ
Forumda bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da dünyanın zorlu ve karmaşık bir dönemden geçtiğini, küreselleşme sürecinin ulusal ekonomileri bütünleştirirken fırsatlarla birlikte riskleri de ortaya çıkardığını dile getirdi.
Ülkelerin birbirleriyle karşılıklı olarak bağımlı hale geldiğini ve farklı ülkelerdeki şirket ve banka bilançolarının birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Küresel piyasalarda yaşanan aksaklıktan Türkiye gibi ülkelerin de etkilenmesi kaçınılmazdır. Önemli olan olumsuz etkinin kısa ve sınırlı kalmasıdır."
Türkiye'nin uluslararası karar mekanizmaları içinde daha etkin görev alması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünyanın gözünün üstünde olduğu bölgenin merkezinde bir ülke olduğunu söyledi. AB'deki partnerlerimizden Türkiye'nin stratejik konumuyla Avrupa'ya katacağı gücün farkında olmalarını beklediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni küresel mimaride hem ekonomik hem de siyasi ağırlığı hissettirme konusunda kendimize güvenimiz tamdır. Türkiye Avrupa için güçlü bir ortaktır."
Konferansta konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç da, İzmir'de gerçekleştirilen forumun uygun zamanda ve çok anlamlı bir içerikle düzenlendiğini belirtti. İzmir'deki Balkan ağırlığına dikkat çeken Vali Kıraç, İzmir'in barış, huzur ve diyaloğu teşvik eden bir kent olduğunu ifade etti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Amerika Birleşik Devletleri'nden başlayıp tüm Avrupa ve Asya'yı da etkisi altına alan küresel krizin olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması konusunda uluslararası iş birliğine dikkat çekti. Kocaoğlu, kriz karşısında ortaya çıkan "tek bir vücut" olarak hareket edebilme kabiliyetinin konusu ne olursa olsun bundan sonraki süreçte yaşanacak muhtemel olumsuzluklara karşı da sergilenmesini dilediklerini ifade etti.
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğiyle bu diyalog ortamının daha da pekişeceği gerçeğini asla unutmamak gerektiğini anlatan Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Ancak üzülerek görmekteyiz ki, yakın zamana kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları açısından Batı ile entegrasyonda önemli bir sembol, ulaşılabilecek bir hedef olarak algılanan Avrupa Birliği tam üyelik takvimindeki "sonu gelmeyen ertelemeler" nedeniyle, ülkemizdeki hararetli savunucularını birer birer kaybetmekte, kamuoyu nezdinde, Avrupa Birliği'ne olan inanç giderek zayıflamaktadır. Oysa Avrupa Birliği perspektifi, Türkiye'nin geleceği için son derece önemli. Türkiye'nin bu birlik içinde yeri vardır, olmalıdır." 9. Kuzey Güney Avrupa Ekonomik Forumu katılımcı Cumhurbaşkanları ve Başbakanların konuşmalarıyla devam etti.