19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Halide Edip de tesettürlüydü

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, çarşaflı ve türbanlıların parti üyesi yapılması üzerine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a mektup gönderdi.

Açılımı, "CHP’nin kadınlara olan misyonu" olarak nitelendiren Arıtman, Atatürk’ün yanında bulunan eşi Latife Hanım ve Halide Edip Adıvar’ın isimlerini sıralayarak "Hepsi tesettürlüydü" dedi. Arıtman, CHP’deki çarşaf tartışmasının ardından Baykal’a, ’Çarşafı tartışılan kadınlarımız’ başlıklı 5 sayfa mektup yazdı. Arıtman, kadının gerileme sürecinin AKP iktidarında süratlendiğini kaydetti. Arıtman, "Araştırmalar, ülkemizde nüfusun yarısını oluşturan kadınların yüzde 70’inin tesettürlü olduğunu gösteriyor. Kara çarşaf kullanımının özelikle okumaz-yazmaz ve okur-yazar olmakla birlikte ilkokul mezunu bile olmayan kadınlarda yoğunlaştığı, aynı araştırmalarda anlaşılıyor" dedi. Arıtman, şunları söyledi:

Bedeni baskı altında

"Bir ülkede cinsiyet eşitsizliği yaşanırken, aslında kadın bedenini baskı altına almanın bir göstergesi olan tesettürün niye çok olduğu da anlaşılacak. Osmanlı döneminde ’kul-köle’ konumunda yaşayan kadınları Atatürk kurtardı. Atatürk’ün yanındaki kadınlar yaşadıkları zaman ve şartlar nedeniyle tesettürde olan aslında eşitlik, özgürlük, demokrasi isteyen çağdaş kadınlardı. Fikirleriyle Atatürk’ü beslediler."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 09:34:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?