5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Hava kirliliği tehdit etmeye başladı

Hava kirliliğinin günümüzde bölgesel olmaktan çıkarak, global hale geldiğini belirten Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fethi Doğan, hava kirliliğinin özellikle 55 yaş ve üstünü etkilediğini söyledi.

Ege Üniversitesi Kampus Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Doğan, "Özellikle bronşit, astım, akciğer, kalp yetmezliği gibi rahatsızlıkları olanlar tehdit altında. Bu yüzden risk altında olanların hava kirliliğinden uzak durması gerekiyor" dedi.
İki türlü hava kirliliği bulunduğunu açıklayan Prof. Dr. Fethi Doğan, "Durgun hava kirliliği çok tehlikelidir. Ölüme dahi yol açar. Kimyasal hava kirliliği ise ölüme yol açmaz. Ancak insanlar üzerinde psikolojik etki yapar. Rahatsız edicidir, boğucudur" diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün halk sağlığı için sigara dumanı, nitrojen dioksit, karbonmonoksit gibi kirlilik yaratan zararlı gazların sınır değerlerini belirlediğini açıklayan Prof. Dr. Doğan, "Avrupa’da hava kirliliği seviyeleri çok düşüktür. Buna rağmen bu alanda çalışmalar yoğun bir şekilde yürütülüyor" dedi.

Türkiye’de hava kirliliğine gereken önemin verilmediğini belirten Prof. Dr. Doğan, "Hava kirliliği ölüm nedeni olarak gösterilmiyor. Bu yüzden insanlar kirli havanın ölüme yol açtığının farkında değiller. Özellikle duman halk sağlığı açısından büyük tehlike yaratıyor. Duman yoğunlaştıkça hastalıkların görülme sıklığı da artar" diye konuştu.

İzmir’in hava kirliliği açısından tehlikeli sınırlarda olduğunu belirten Prof. Dr. Doğan, bu konuda gerekli önlemlerin alınmadığının altını çizdi.

izmir
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2004 Perşembe 12:31:33
Güncelleme :26 Kasım 2004 Cuma 16:33:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?