İzmir'in Bornova ilçesine bağlı Laka köyünde çiftçilikle uğraşan Yusuf Zıraman, tapulu arazisine elektrik hattı çektirmek için gittiği TEDAŞ'ta aldığı haberle şoke oldu.
Hazine, İzmir Bornova'da 1980 senesinde köylülere verilen tapuları geçersiz sayarak 251 bin metrekare araziye el koydu.
İzmir'in Bornova ilçesine bağlı Laka köyünde çiftçilikle uğraşan Yusuf Zıraman, tapulu arazisine elektrik hattı çektirmek için gittiği TEDAŞ'ta aldığı haberle şoke oldu.
Tapusunu 1980'de aldığı arazisine, Hazine üç yıl önce el koymuştu. Üstelik, Hazine'nin el koyduğu arsa sadece kendisininki de değildi. Hazine, 20 vatandaşın toplam 251 bin metrekare arsasını üzerine almıştı. Zıraman, mağduriyetlerinin giderilmesi için gerekirse mahkemeye başvuracaklarını söyledi.
Tapu kadastro güncelleme çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda İzmir'in Bornova ilçesinde de arazilerin tapuları güncellendi. Bu kapsamda Laka köyündeki arazilerin tapuları Bornova Kadastro Müdürlüğü tarafından 1980 yılında sahiplerine verildi. Yıllardır ekip biçtikleri arazilerinin tapularını almalarının rahatlığı içinde olan köylüler, normal hayatlarını sürdürürken aynı kamu kurumu 1995'te yeni bir karara imza attı. 1980 yılında tapuları veren Bornova Kadastro Müdürlüğü, bu yerlerin kadastrosunun 1960'lı yıllarda Karşıyaka Kadastro Müdürlüğü tarafından yapılmasını gerekçe göstererek, 15 yıl önce verdiği tapuları geçersiz sayıyordu. Bornova Kadastro Müdürlüğü, köylülere durumu izah eden bir yazı göndererek, düzeltme yapılması için vatandaşlara çağrıda bulundu. Ellerindeki tapulara güvenen vatandaşlar ise yazıyı ciddiye almadı. Köylüler girişimde bulunmadığı ancak bu süre zarfında resmi süreç işledi. Sonunda 20 köylünün elindeki tarlalar ve araziler 2005 yılında mera olarak tescil edilip tapuları da Milli Emlak Müdürlüğü'ne devredildi. Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, köylülerin ellerindeki arazileri boş bir şekilde 15 gün içinde Milli Emlak Müdürlüğü'ne teslim etmelerini istiyor.
Yusuf Zıraman adlı bir vatandaşın arazisine elektrik almak için TEDAŞ'a başvurması üzerine köylü, tapuların ellerinden alındığını öğrendi. Zıraman'a arsanın kendisine değil, Hazine'ye ait olduğu söylendi. Zıraman, 2 bin metrekare arsasının 28 yıldır Bornova Belediyesi'ne emlak vergilerini ödediklerini anlattı. Zıraman, "Tapu Kanunu'nun ilgili maddesi 'Birlik sınırları içinde evvelce kadastrosu veya tapulaması yapılmış olan yerler yanlışlıkla ikinci defa tapulamaya tâbi tutulmuşsa, ikinci tapulama ne safhada bulunursa bulunsun bütün sonuçlarıyla hükümsüz sayılır.' diyor. Biz dedelerimizden kalan tapulu yerlerimizin Hazine'ye ait olmasını anlayamadık. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Gerekirse dava açacağız." açıklamasında bulundu.
Babası Ali Karatepe'den kalan 11 bin metrekarelik tarladaki zeytin ağaçlarının dikildiği tarihi bile hatırlamadığını söyleyen Ramazan Karatepe, "1995 yılında yerlerin Hazine'ye ait olduğu yönünde bir yazı geldi. Biz buna bir anlam veremediğimiz için bir girişimde de bulunmadık. O zaman hata ettiğimizi şimdi daha iyi anlıyorum. Yalnız bu yerleri bizim kullandığımızı herkes bilir." diyor.
Laka Köyü Muhtarı İsmail Günay, köyün ilçe sınırının Bornova, tapulama sınırının ise Karşıyaka'da kaldığını anlattı. Millî Emlak Müdürlüğü'ne dilekçe verdiklerini kaydeden Günay, "1980 yılında köyün tapuları verildi. 1995 yılında ise 20 köylünün tapusu geçersiz sayılarak iptal edildi. Devlet buralara, kendi adına mera olarak tapu çıkarmış." diye konuştu. Bornova Kadastro Müdürlüğü yetkilileri ise mağdur köylülerin 'zilliyet' hakları bulunduğundan dava açmalarını önerdi. Köylüler, davayı kazansa bile arsaları Milli Emlak Müdürlüğü'nden satın almak zorunda kalacak.