10
Mayıs
2025
Cumartesi
İZMİR

'Hijyen ulusal öncelik'

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Büke, bebeklerde hastane enfeksiyonları konusunda yazılı bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Büke, hastane ekfeksiyonlarının, hastanede yatan hastalarda ortaya çıkabilen en ciddi sorunların başında geldiğini söyledi.

Hastane enfeksiyonlarının gelişmesini kolaylaştıran çeşitli faktörlerin bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çağrı Büke, bu faktörlerin hastalar, ortamda bulunan dirençli mikroorganizmalar ile hastane çalışanlarının enfeksiyon kontrolü konusunda bilgi ve uygulamadaki aksaklıklar ve yetersizlikler olarak özetlenebileceğini söyledi. Prof. Dr. Büke, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Erken doğum ve özellikle 2 kg'ın altında doğum, başlı başına prematüre ya da yeni doğan yoğun bakım ünitesinde yatan bebeklerde enfeksiyon gelişimini kolaylaştıran önemli faktörlerdir. Zira böyle bebeklerde bağışıklık sisteminin yeterince gelişmemiş olması ve doğal koruyucu özellik gösterebilecek deri, barsak gibi organların tam olarak enfeksiyonlara karşı koruyucu fonksiyonlarını yerine getirememeleri enfeksiyonların gelişmesini kolaylaştırmaktadır. Böyle koşullara sahip bebeklerde onların yaşam fonksiyonlarını devam ettirebilmek için açılması gereken damar yolları ve bu yolla besleme, mekanik solunum cihazları, idrar sondaları gibi kateterler ortamdaki dirençli mikroorganizmaların vücuda doğrudan girmesine ve savunması oldukça zayıf olan bu tür prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde enfeksiyonun gelişmesine neden olmaktadır.

GEREKLİ HİJYEN KOŞULLARI OLUŞTURULMALI
Ancak bu tür mikroorganizmaların çevreden bu tür ortamlarda yatan bebeklere bulaşmasında en önemli rolü, bu tür bebekler ile ailelerin temas ettirilmediğini düşündüğümüz koşullarda, hastanede çalışan sağlık personeli ve özellikle bu personelin el temizleme ve uygun eldiven kullanmalarındaki yetersizlikleri ve aksaklıkları oluşturmaktadır. Zira temiz olmayan eldivenli eller ile bebeklere mikroplar çok kolay bulaştırılabilmektedir.


Prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde en sık mikroorganizmalar damar yolu ve solunum yolu aracılığı ile girmekte ve sonuçta kan dolaşımı enfeksiyonu ile solunum yolu enfeksiyonu gelişmektedir. Bu tür enfeksiyonların bulaşmasında enfekte eller çok önemli rol oynamaktadır. Enfeksiyon geliştiği saptanan bebeklerden diğer bebeklere de bulaşma yine aynı yolla ve eller aracılığı ile olmaktadır. Bu nedenle enfeksiyon saptanan bebeğin/bebeklerin ayrılması ve mümkünse sadece o bebek ile ilgilenen ayrı bir doktor, hemşire ve sağlık personelinin görevlendirilmesi ve uygun eldiven ile el temizliğine sıkı sıkıya uyulması hastane enfeksiyonunun bulaşmasının ve yayılmasının önüne geçilmesinde kritik role sahiptir.


PEK ÇOK ÜLKEDE HASTANE ENFEKSİYONLARININ KONTROLÜ ULUSAL ÖNCELİK
Genel olarak hastane enfeksiyonlarının kontrolü günümüzde pek çok ülke için ulusal bir öncelik halini almıştır. Bu tür enfeksiyonların kontrolünde her sağlık kurumuna önemli sorumluluklar ve görevler düşmektedir. Sağlık kurumu yönetiminin bu konuya verdikleri önem ve destek, finans kaynaklarının bu amaç için kullanılması ve artırılması ile personel yetersizliğinin giderilmesi sorunun çözümünde atılacak adımların en başında gelmektedir. Ayrıca bu tür enfeksiyonların kontrolünde sürekli ve uygulamalı eğitim, bilginin yenilenmesine, doğru tutum ve davranışın kazandırılmasına olanak sağlayacak bir faktördür. Sonuç olarak hastane enfeksiyonları günümüzde sağlıkta bir kalite göstergesi olarak kabul edilmektedir. Amaç sağlık kurumlarını hem oraya gelen ve hizmet alan hastalar açısından hem de orada çalışan ve hizmet veren insanlar açısından daha da temiz ve sağlıklı bir hale dönüştürmek olmalıdır." 

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 23:22:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?