8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Hutchison Port ile mutabakat

İzmir Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesine az bir zaman kala, Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş. ile dünyanın en büyük liman işleticilerinden Hutchison Port Holding (HPH) mutabakat anlaşması imzalandı.
Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen imza törenine Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı ve Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Servet Eröcal, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Global Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Hutchison Holding Turkey B.V. Finansman Müdürü Clemence Cheng katıldı. Toplantıda konuşan Cheng, Türkiye'deki özelleştirme sürecini "kendine özgü ve eşsiz" olarak nitelendirdi. Cheng, "Türkiye'deki ihale şekli bazı durumlar ve sektörler için uygun olabilir. Ancak bir konteyner limanının altyapısının oluşturulması gibi son derece önemli durumlarda Türkiye'deki ihalenin modelinin uygun olmadığını düşünüyoruz. Ülke ekonomisinin geleceğine yatırım yapacak terminal yöneticisinin seçimi için ona uygun materyalin ortaya konulması gerekiyor" dedi.
Diğer OECD ülkeleri ile Türkiye'deki ihale sürecini karşılaştıran Cheng, ihalenin teknik şartlarının kamu idaresi, teknik uzmanlar ve ihaleye katılacak firmaların biraraya gelmesiyle oluşturulduğunu söyledi. Cheng, "OECD ülkeleri kapalı kapılar ardında yapılan ihale şeklini tercih ederek, en uygun liman işleticiyi seçiyorlar. Türkiye'de ise Mersin Limanı ihalesi 6 ay önce bitmesine rağmen belirsizlik ve kaos henüz bitmemiştir. Bu ihalede biraz 'sahtekarlık' vardır. Bu konuda şüphelerin ve kaygıların olması İzmir Limanı ihalesindeki imtiyazlarla ilgili sorun çıkaracaktır" diye konuştu. Toplantının ardından ise Cheng'in Mersin Limanı ihalesinde sahtekarlık olduğu yönündeki sözleri, tercümede hata olduğu gerekçesiyle "belirsizlik" olarak değiştirildi.
TİM Başkanı Oğuz Satıcı'da, dünyanın en büyük konteyner liman işletmecisi olan HPH'yi Türkiye'ye getirme sözünü tuttuklarını belirterek, "Türkiye'nin liman sorununu çözmeye İzmir'den başlayacağız. İzmir Limanı, uluslararası bir liman işletmecisiyle farklı bir vizyonla verimli ve rekabetçi çalışacak. Ayrıca bu ortaklık monopolün kırılmasında ve gemilerin farklılaşmasında etkili olacak. EXPO 2015'e talip olan İzmir'i gerçekten destekleyecek bir işletmeciye ihtiyacımız var" dedi.
Global Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman ise, 1-5 milyon dolarlık Çeşme Yat Limanları'nın özelleştirmesinde dahi teknik kriterlerin bulunduğuna dikkat çekti. Kutman, İzmir Limanı'nın özelleştirmesinde teknik kriterlerin yetersizliğini vurgulayarak, "TÜPRAŞ'ta olduğu gibi bu ihalede büyük bir ihtimalle Danıştay'dan dönebilir" dedi. İhalelerde iş yapabilirlik, finansman ve yeterlilik kriterlerine bakılması gerektiğini kaydeden Kutman, "Bazı şirketleri görüyorum. Milyonlarca dolar borçlanıyorlar. Devlet özel sektöre kayıyor. Özel sektör aşırı borçlanmaya başladı. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız. Ayrıca Alsancak Limanı'na yapılacak yatırımlarla limanın gayri safi milli hasıladan aldığı pay yüzde 1'e yükseltilebilir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı ve Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Servet Eröcal, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Global Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman ve Hutchison Holding Turkey B.V. Finansman Müdürü Clemence Cheng arasında mutabakat anlaşması imzalandı.
.
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2006 Pazartesi 19:04:36
Güncelleme :21 Şubat 2006 Salı 18:51:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?