5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İESOB Başkanı Susam: Yeni yıldan umutluyuz

2005 yılında genel makro gelişmelerin piyasalara da yansımasını beklediklerini belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, Hipermarket Yasası’nın çıkartılması, işsizlik ve kayıt dışılıkla mücadelenin yeni yılın önemli gündem maddeleri olması gerektiğini söyledi.

2004 yılının genel bir değerlendirmesini yapmak ve 2005’ten beklentilerini açıklamak üzere Birlik Plaza’da basın toplantısı düzenleyen İESOB Başkanı Mehmet Ali Susam, 2004 yılındaki ekonomik gelişmeleri genel olarak olumlu bulduklarını, enflasyonun tek haneli rakamlara çekildiğini, yıllardır arzulanan gelişmelerin yaşandığını bildirdi. Bunun yanında makro ekonomik gelişmelerin piyasalara yansımadığını ifade eden Susam, Avrupa Birliği’nden (AB) 3 Ekim 2005’in müzakere tarihi olarak alınması ve Türkiye’nin AB hedefi doğrultusunda müzakerelerin başlayacak olmasının Türkiye açısından çok önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi.
Susam, 2004’te meslek kesimi olarak kendilerinin de var olan sorunların tespiti, bunun ilgililere iletilmesi ve çözüm üretilmesinin sağlanması konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

2005’ten beklentilerini de açıklayan Mehmet Ali Susam, İESOB’nin kendi bünyesinde kalifiye insan gücü yetiştirilmesi konusunda çalışmalar yaptığını, kalifiye iş gücüne sahip olacak üretken insanlar yetiştirilmesi ve bunların teşvik edilerek dünya pazarlarında güçlerini artıracak tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. Küçük işletmelerin finansman sorunu yaşadığını, bunun için ucuz krediye ihtiyaç duyduğunu kaydeden Susam, "Ekonomik alandaki bu olumlu gelişmelerin devamı için öncelikle siyasi istikrar korunmalı, kamunun iç ve dış borçları minimum seviyelere indirilmelidir. Enflasyonun düşürülmesi ve ekonomik istikrarın sürdürülmesi için alınacak acı tedbirlerin ilacı da, genel üretimin artırılmasıdır. Bu noktada, sınırlı kaynaklarıyla üretim yapan, istihdam yaratan ve devlete karşı yasal sorumluluklarını yerine getiren esnaf sanatkarın desteklenmesi, faaliyetini geliştirerek sürdürmesi için teşviklerle korunması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Susam, esnaf sanatkarın finans sorununu çözmek için 2004 yılında 5 banka ile protokol imzaladıklarını ve özel bankaların kaynaklarından faydalanmasını sağladıklarını, İzmir’de kullandırılan nakdi kredi tutarının 240 trilyon lira olduğunu, bu kredinin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği’nin Halk Bankası aracılığıyla kullandırdığı 1.4 katrilyon lira kredinin yüzde 16’sına eşit olduğunu anlattı.

2005, KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE YILI OLMALI

Haksız rekabetin ortadan kaldırılması için oranı yüzde 50’leri bulan kayıt dışı ile kararlı bir mücadelenin 2005’ten en önemli beklentileri arasında yer aldığını, bu konuda meslek kuruluşları olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildiren Susam, kayıt dışının ortadan kaldırılmasının işsizlikle mücadelede de önemli bir yer tutacağını ve artacak yatırımların istihdam sağlayacağının altını çizdi. Susam, bir başka haksız rekabet yaratan konunun ise rast gele yerlere açılan hipermarketler olduğunu, büyük sermaye grupları tarafından açılan hipermarketlerin de haksız rekabete yol açtığını, bu nedenle bir an önce Hipermarket Yasası’nın çıkartılarak bir düzenlemenin yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Kayıt dışı ile mücadelede başarılı olmanın bir başka yolunun vergi reformundan geçtiğini de ifade eden Susam, "Türkiye’de küçük işletmeler toplam vergi gelirleri içerisinde önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla 2005 yılında, vergi sisteminde küçük işletmelerin karşılaştığı haksız rekabete son verilecek kararlara imza atılmalıdır. Bugünkü durumun aksine, ekonomik işleyişe katkı veren kesimler vergi kolaylıkları ile teşvik edilmeli, üretim ve istihdama destek veren esnaf sanatkarlar işlevleri için özendirilmelidir" diye konuştu.

Susam, 2005’te ayrıca devletin Ar-Ge’yi desteklemesi gerektiğini, esnaf sanatkarların tek sosyal güvenlik kuruluşu olan BAĞ-KUR’a olan prim borçları konusunda vergi barışı benzeri taksitlendirme yapılarak ödeme kolaylığı getiren bir çözüm bulunmasını beklediklerini bildirdi. İESOB Başkanı Susam, Türkiye’nin AB’nin vazgeçilmez bir parçası olacağına inandıklarını, esnaf sanatkar kesiminin de AB standartları ile rekabet edebilen, üretim ve yatırım yapabilen, marka oluşturabilen, tüketici haklarını gözeten, mal ve hizmet üretirken teknolojiyi kullanabilen saygın bir konuma getirilmesi gerektiğini de belirtti.

İzmir’de 2004’e açılan iş yeri sayısının, kapananların sayısından fazla olduğuna da dikkat çeken Susam, "Bu, 2004 yılında küçük işletmelerin ekonomiye olan güvenini gösteriyor. 2005’ten de ekonomik alanda olumlu beklentilerimiz var. Yumuşak karınlardan bir tanesi iç borçtur. Siyasal istikrar ile ekonomik istikrarın 2005’te de devam edeceğine inanıyoruz" dedi.

İzmir-İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2004 Cuma 14:27:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?