4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

İHD'den Çiçek'e suç duyurusu

Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılması planlanan "İmparatorluğun Çöküşü Döneminde Osmanlı Ermenileri" konulu konferansın, Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in istek ve tehditleri üzerine iptal edildiğini iddia eden İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi ve Çağdaş Hukukçular Derneği, Bakan Çiçek hakkında suç duyurusunda bulunarak, istifaya davet etti.

İzmir Adliyesi önünde konuyla ilgili basın açıklaması yapan İHD İzmir Şube Başkanı Mustafa Rollas, Sabancı Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nin 25-26-27 Mayıs tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde "İmparatorluğun Çöküşü Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları" konulu bir konferans düzenlemeye karar verdiklerini hatırlattı.

Devletin resmi söyleminin dışında bir görüşün ortaya çıkması olasılığının belirmesi üzerine çeşitli kesimlerden konferansa ve düzenleyici kişi ve kurumlara karşı bir kampanya başlatıldığını söyleyen Rollas, "20 yılı aşkın süredir icraatlarını ve zaman zaman içinden taşan totaliter arzuyu seyrettiğimiz Adalet Bakanı Cemil Çiçek, demokrasi söylemini ve iddiasını, değiştiğine ilişkin nedamet sözlerini unutmuş ve TBMM kürsüsünden düşünce ve ifade özgürlüğünü hiçe sayan, bir anlamıyla Anayasa suçu olan bir konuşma yapmıştır. Bu konuşma üzerine, gerek katılımcıların gerekse düzenleyicilerin tehdit edilmesi nedeniyle konferans iptal edilmiştir. Bakan Çiçek yapmış olduğu açıklamayla Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 2, 5, 10, 12/1, 13, 14, 17/1, 24/1, 25, 26, 27, 34 ve 38/10. maddelerini ihlal etmiştir. Eylemi suç teşkil eden Cemil Çiçek hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere suç duyurusunda bulunuyoruz. Kamuoyunu bu tarz gerici, totaliter anlayışlara karşı duyarlı olmaya çağırıyor, kendisini istifaya davet ediyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2005 Cuma 12:28:31
Güncelleme :27 Mayıs 2005 Cuma 18:02:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?