5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İHD'den protesto eylemi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi yöneticileri, 19 Aralık 2000 tarihinde Buca Cezaevi’nde meydana gelen olaylar ve TBMM’de kabul edilen Ceza İnfaz Yasası ile ilgili olarak bir protesto eylemi yaptı.

Buca Kapalı Cezaevi önünde gerçekleştirilen eyleme, İHD İzmir Şubesi ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri katıldı. Katılanlar adına bir açıklama yapan İHD İzmir Şube Başkanı Mustafa Rollas, 19 Aralık 200 tarihinde F tipi cezaevlerinin açıldığını belirterek, "Uluslararası insan hakları belgeleri tecridin, hekim görüşü alınarak zorunlu hallerde ve ancak geçici bir süre için yargı kararıyla uygulanabileceğini öngörmektedir. Türkiye’de ise F tipi cezaevlerinin açılması ile birlikte tecrit ve izolasyon olağan bir cezalandırma yöntemi olarak, sosyal bir varlık olan insanın fiziksel ve psikolojik bütün gereksinimleri yok sayılarak uygulanmaktadır" dedi.

TBMM’de kabul edilen yeni Ceza İnfaz Kanunu’nun, tutuklu ve hükümlülerin insan hakları açısından kabul edilemez bir yasa olduğunu savunan Rollas, "Yasa, cezaların infazı meselesini intikam alma, baskılama ve tek tipleşme, ikinci cezalandırma ve eşitsizlikler oluşturma olarak algılayan bir mantığın ürünüdür. Ölüm cezasının kaldırılmış olmasına rağmen yeni infaz yasası ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan siyasi hükümlüler ölünceye kadar tecrit altında tutularak uzatılmış ölüm cezasına mahkum edilmiştir" diye konuştu.

Yapılan basın açıklamasının ardından pankart açarak slogan atan grup daha sonra sessizce dağıldı.

İZMİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2004 Pazar 12:45:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?