5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İl Meclisi'nde Jeotermal kavgası

İzmir İl Genel Meclisi’nde Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdare ortaklığı ile 10 güne kadar kurulması ve resmiyet kazanması planlanan İzmir Jeotermal A.Ş.’nin hisselerinin bölüşümü konusunda kavga çıktı.

CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Berksu, şirketin yüzde 70 hissesinin Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi yönünde önerge verince, CHP ve AKP grupları tartıştı.

İzmir İl Özel İdare Binası’nda gerçekleştirilen İzmir İl Genel Meclisi 20. Dönem toplantısı 2005 yılı tahmini gelir ve gider bütçelerinin okunmasıyla başladı. CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Berksu’nun ve AKP Grup Başkan Vekili İsmail Yılmaz’ın önerisi üzerine jeotermal konusu da gündeme eklendi.

Toplantıya başkanlık eden İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, İzmir’in ucuz enerjiyle ısıtılmasını herkesin istediğini söyleyerek, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdare ortaklığı ile İzmir Jeotermal A.Ş. 10 gün içinde kurulacak ve resmiyet kazanacak. Balçova’da 3 bin 900 eş konutun tüm işlemleri bitti 2 ay önce de ihale edildi. Başka bir firmanın itirazı üzerine dosya tekrar gönderildi. Narlıdere’de ise bin 500 konutlu eş değer ısıtma projesi bitti ve 3 Aralık’ta sözleşmesi imzalandı. 8 yıldır İl Özel İdare ile çalıştırılan bu hizmetin Özel İdare’nin görevi olmadığını hepimiz biliyoruz. İzmir’deki kaç bin konutun ısıtılacağı konusunda potansiyelle ilgili tereddütler var. Jeotermal petrol gibi bitecek bir kaynak değil. Kullanıldıkça kullanılan suyun tekrar yer altına gönderilmesi söz konusu. Hiç bitmeyen bir enerji. İzmir’de en ücra köşeye kadar bu enerjiyi götürmeye mutabıkız. Mevcut olan potansiyelin değerlendirilmesiyle ilgili ısıtılabilecek konut sayısının araştırılması lazım. 10 gün içinde şirket resmiyet kazanıyor. Gerçek bir fizibilite yapmadan su almamız mümkün değil. Amaç İzmir’in dışarıya bağlı olmayan bu enerjiden faydalanmasıdır. Şirketin iyi yapılandırılması lazım. Bu şirket İzmir’in jeotermali açısından umut şirketi olur. Şimdiye kadar konuyla ilgili Özel İdare’den 15-20 milyon dolar harcanmış ancak hiç bir getirisi olmamış" dedi.

Vali Göksu’nun konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Berksu, DYP Grup Başkan Vekili Şenol Karatepe ve kendi imzasını taşıyan Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdare ortaklığı ile kurulacak olan şirketin yüzde 70 hissesinin Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi yönünde önerge verdi. Önergenin verilmesinin ardından AKP Grubu ile CHP Grubu arasında büyük bir tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından söz alan AKP Grup Başkan Vekili İsmail Yılmaz, "Büyükşehirin batan şirketlerinin zararını biz karşılamak zorunda değiliz. Bu önerge hiçbir şey ifade etmediği gibi bizim iyi niyetimizi yaraladı. Bu önergeden vazgeçilmezse jeotermal meselesi yıllarca sürüncemede kalır" dedi. Başka bir AKP’li İl Genel Meclisi üyesi ise jeotermal şirketinin büyükşehire peşkeş çekilemeyeceğini söyledi. Yaşanan tartışmanın ardından toplantıya 10 dakika ara verildi. İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, DYP Grup Başkan Vekili Şenol Karatepe, AKP Grup Başkan Vekili İsmail Yılmaz ve CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Berksu konuyla ilgili görüştü. Görüşmenin ardından üç başkan vekilinin de imzasını taşıyan yeni bir önerge veren CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Berksu, Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdare’ye yüzde 50 hisse verilmesini talep etti. Önerge oy birliği ile kabul edildi. Toplantının ardından AKP Grubu, İzmir Valisi Göksu’ya ve CHP grubuna çiçek verdi. Toplantıda ayrıca Çeşme Kutlu Aktaş Barajı’nın işletmesinin de 49 yıllığına Çeşme Belediyesi’ne verilmesine karar verildi.

izmir
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 09:30:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?