4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

inönü, doğduğu evde anıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 1884 yılında doğduğu İzmir’in Kemeraltı semtindeki evde, CHP Konak İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen törenle anıldı. 2. Cumhurbaşkanı’nı anmaya gelenler, müzeye çevrilen evi gezerek İnönü’nün hatıralarını tazelediler.

Cumhuriyet Halk Partisi Konak İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen anma törenine Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, CHP Konak İlçe Başkanı Sıtkı Kürüm, CHP İl Genel Meclisi üyeleri, Belediye Meclisi üyeleri ile davetliler katıldı. Anma törenine katılanlar önce İsmet İnönü Müze Evi’ni gezerek, İnönü’nün burada yer alan eşyalarını, fotoğraflarını ve İnönü ile ilgili belgeleri gördüler. Evin önünde yapılan törende konuşan CHP Konak İlçe Başkanı Sıtkı Kürüm, Türkiye Cumhuriyeti’nin Atatürk’ten sonra ikinci adamı olan İsmet İnönü’yü bir kez daha anmak üzere toplandıklarını belirterek, İnönü’nün Türkiye Cumhuriyeti tarihinde olduğu kadar CHP’nin de bugüne gelmesindeki önemini hatırlattı.

Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ ise İsmet İnönü’nün aynı zamanda 120. doğum yılını kutlamakta olduklarını ifade ederek, "Aslında bu da onun ölmediğini ve eserleri ile yaşadığını gösteriyor" dedi. İnönü’nün Kurtuluş Savaşı’ndaki misyonundan söz eden Tunçağ, İnönü’nün Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasında da büyük başarı sağladığını söyledi. Tunçağ, "İnönü’nün Lozan’da gösterdiği dirayeti bugünkü hükümet AB’ye karşı gösterememiştir" diye konuştu.

Tunçağ, Konak Belediyesi olarak İsmet İnönü’nün evinin bulunduğu 842 Sokak ve çevresini güzelleştirmek, eski ihtişamına kavuşturmak için de çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
Anma törenine katılanlar, İnönü’nün için saygı duruşunda bulundu ve İsmet İnönü’yü hatırlayan yaşlılar ise hatıralarını anlattılar.

İzmir-İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2004 Cumartesi 14:22:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?