26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İş dünyası ekonomik krize odaklandı

İzmir iş dünyası, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) bir araya gelerek ekonomideki 5 öncelikli konuyu belirledi.


Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Nazım Ekren koordinatörlüğünde TOBB tarafından 19 Kasım tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecek 5. Ticaret ve Sanayi Şurası'nda, İzmir Şura da gündeme getireceği öncelikli sorunlarını belirledi. İzmir ve çevre ilçelerin oda ve borsa başkanları katılımıyla EBSO Sanayiciler Kulubü'nde gerçekleştirilen toplantıda İzmir'in 5 öncelikli sorunu belirlendi. Şura'da İzmir'in sorunlarını 10 dakika süre ile anlatacak sözcülük görevine İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş seçildi.


Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere bilgi veren İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, şu an iş dünyası için yaşanan ekonomik krizin en öncelikli konu olduğunu söyledi. Toplantıda İzmir'in öncelikle çözülmesi gereken 5 konusunu belirlediklerini açıklayan Demirtaş, şöyle konuştu: "Bakanlar ile iş dünyasının bir araya geleceği Şura'da İzmir'in 5 öncelikli konusu ve çözüm önerisini sunacağız. Yaptığımız toplantıda oda başkanlarının önerileri doğrultusunda 5 konu başlığını belirledik. İzmir'in kronikleşmiş, yıllardan beri talep edilip gerçekleştirilemeyen sorunlarını bize verilen 10 dakikalık süre içinde anlatmaya çalışacağız. İlk önce konu olarak kriz birinci başlık olacak. Krizden etkilenen sektörler için neler yapılması gerektiğini anlatacağız. Ayrıca tarım ve tarıma dayalı sanayi, ticaret ve sanayi, enerji ve çevre ile alt yapı diğer konu başlıklarını oluşturacak."
İzmir'in sorunları ve çözümleri için 10 dakikalık sürenin yetmeyeceğini düşünerek kapsamlı bir dosya hazırlama kararı da aldıklarını anlatan Demirtaş, bu dosyada İzmir ile ilgili bütün sorunların ve çözüm önerilerinin yer alacağını söyledi. 19 Kasım tarihinde yapılacak toplantıdan bir gün önce Ankara'ya gitme kararı aldıklarını açıklayan Demirtaş, İzmirli milletvekilleri ile bir araya gelerek sorunları ileteceklerini ve kendilerinden destek isteyeceklerini bildirdi.


5. Ticaret ve Sanayi Şurası'na hazırlık için toplantı yaptıklarını belirten İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, şöyle konuştu: "İzmir'deki oda başkanları olarak 5 öncelikli konu ve çözüm önerilerini belirleyeceğiz. Bununla beraber bu toplantıda bu konuları sunacak sözcü belirlenecek. Bundan önceki şuralarda Beydağ Barajı sorunu, EXPO projesi ve Çevre Yolu gibi sorunlar iletilmiş hükümetin desteği alınmıştı. Bu şuradan olumlu sonuç bekliyoruz. Kriz iş aleminin öncelikli konusu ve bunun dışında diğer konular da ele alınacak."


Toplantıya, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nedim Kalpaklıoğlu, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sekban, Tire Ticaret Odası Meclis Başkanı İbrahim Şentürk, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kesen, Bayındır Ticaret Odası Başkanı Adnan İnanır, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Süter, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, Ödemiş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdüllatif Aka katıldı.


Toplantıda 5 öncelikli sorun şöyle sıralandı: "Ekonomik krizden İzmir'in en az etkilenmesi için alınacak tebbirler. Tarım ve tarıma dayalı sanayinin sorunları ve gelişmesi için neler yapılması gerektiği. Ticaret ve sanayinin karşılaştığı sıkıntılar ve bunların çözümü için hükümetin alması gereken tedbirler. Enerji zamları ve verimliliği ile Gediz Nehri'nin temizlenmesi başta olmak üzere
İzmir'in çevre sorunlarını çözümü. Liman başta olmak üzere İzmir'in ticaret ve sanayisinin daha da büyümesi için gerekli altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi."

iha
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 18:03:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?