19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İşçilerin toplu sözleşme coşkusu

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İZBELCOM, İZULAŞ, ESHOT, İZSU ve Büyükşehir Belediyesi'ndeki toplam 4089 çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi, Başkan Aziz Kocaoğlu ve belediye bürokratları ile Belediye İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul ve sendikanın şube başkanları arasında törenle imzalandı. Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlenen törene CHP İl Başkanı Kemal Karataş ile Balçova Belediyesi Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da katıldı.


Konuşmasına "Başkan İZULAŞ'a 26 ay ver" sloganları ile başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, büyük bir sürpriz yaparak meydandaki işçileri sevince boğdu. 36 aylık olan toplu sözleşme süresini 24 aya indirdiklerini müjdeleyen Başkan Kocaoğlu, İZULAŞ işçilerine ikinci mutluluğu yaşattı. 15 milyon çalışanı ile İzmir halkından aldıkları bütçeyle hizmet ürettiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bir çok iş yaptım. Bunları yaparken de hep insanı tercih ettim. Toplu sözleşmemizde keşke daha fazlasını verebilseydik ama Belediye olanaklarımız belli. Samimiyetimizle, iyi niyetimizle, kimseye kem gözle bakmadan, verebileceğimizin en iyisini verdik" diye konuştu.
Son günlerde bir siyasi parti il başkanının basında çıkan iddialarına da değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bir partinin değerli il başkanı, 15 gündür bir şeyler söylemeye çalışıyor. Beni beceriksizle ve cesur olmamakla itham ediyor. Evet, onun yaşam felsefesinden baktığınız zaman, ben gerçekten beceriksizim" sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin daha önceki yıllarda 35 milyon geliri ile ayda 45 milyon YTL. faiz borcu vardı. Şimdi 1 lira bile faiz ödemiyoruz. Borcumuz 1 milyar 800 milyon YTL idi. Şimdi 700 milyon YTL civarında. Aliağa - Menderes Raylı Sistem Projesi için sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi kaynakları ile çekerler hariç 325 milyon YTL. ödüyoruz. Üçyol - Üçkuyular - Bornova Metro için 250 milyon YTL. para harcıyoruz. Hamdi Dalan Kavşağı 23 milyon YTL, Fuar Alanı 10 milyon YTL, Bayraklı yolunu açmak için 6 milyon YTL, Evka - 5 Kavşağı için 30 milyon YTL. kamulaştırma ödüyoruz. 3153 belediyeden arıtma yaparken kamulaştırma yapan ve para ödeyen tek belediyeyiz. 2 arıtma yerinde kamulaştırma yapıyoruz. İnciraltı Kent Ormanı, Adnan Saygun Sanat Merkezi, yeni açılan yollar, isale hatları ile birlikte 150 milyon YTL harcayacağımız 12 arıtma tesisi ile kent için çalışıyoruz. 450'nün üzerinde okulun bakımını yaptık, camileri onarıyoruz, 16 binin üzerinde üniversite öğrencisine burs veriyoruz. Aba Ağabey, Kardeş Aile projeleri ile Türkiye'de çığır açtık. Bütün bunlar beceriksizlikse, evet ben beceriksiz bir belediye başkanıyım"

Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü, "Genelin yararına iş yapıyoruz, şahsın belirli bir zumrenin yararına iş yapmıyorum, yapmadım ve yapmayacağım. Şunu herkes bilsin ki, 4 yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir kuruşu bir şahsa rant olarak çıkar olarak verilmemiştir. Bugün de yarın da verilmeyecektir. Ahbap-çavuş ilişkisine girmeden, vatanın milletin parasını koruyarak beceriksizlikle suçlanıyorsam, ben beceriksiz olmaya razıyım. Cesur olmadığım iddiasına gelince… 60 yaşındayım, daha hiç bükülmedim. Lafla, sözle, külhanbeylikle; güçsüzü ezerek cesur olunmaz. Kim bizi cesur değil diye itham ediyorsa, gelsin benim elimden kentin yararına olmayan bir şeyi imzalatsın. O zaman kimin daha cesur olduğunu görürüz. Adamlık lafla olmaz, işle olur"

Bir belediye başkanının başarıya ulaşmasında, çalışanlarının büyük payı olduğunu söyleyen CHP İl Başkanı Kemal Karataş ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sendikayla imzaladığı bu toplu sözleşmenin günün koşullarının çok üstünde olduğunu belirterek, "Başkan Aziz Kocaoğlu, işçilerin emeğini karşılıksız bırakmıyor" diye konuştu.

Belediye - İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul da konuşmasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile imzaladıkları toplu sözleşmenin günün koşullarına göre mükemmel bir sözleşme olduğunu söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu'na ve Genel Sekreter Esru Hızır'a emeğe saygılarından dolayı teşekkür eden Yurdakul, "Emek dostu Başkan Aziz Kocaoğlu ile gurur duyuyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı ve bürokratları, işçilerimiz için 'canımız, ciğerimiz' diyor. Şunu iyi bilin ki, o ciğerler, sizin nefes almanız için elinden geleni yapacaktır. Böyle düşündüğümüz müddetçe de sizleri omuzlarımızda taşımaya hazırız" dedi. Törene katılan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise İzmir'in en temel farkının "emeğe saygısı" olduğunu ve bunun İzmir'den Türkiye'ye halka halka yayılacağını söyledi.

..
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2008 Cuma 14:53:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?