19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İşsizler kuyruğu uzuyor

Türkiye'de etkisini göstermeye başlayan ekonomik krizle birlikte "işsizlik" çilesi baş gösterdi. İzmir'de işsiz vatandaşlar "işsizlik ödeneği" alabilmek için Türkiye İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluşturdu.


Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İzmir İl Müdürlüğü'nde kaydı bulunan işsizler başvuruları doğrultusunda almaya hak kazandıkları işsizlik ödeneğini alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Kuyrukta işsizlik ödeneği alabilmek için sıra bekleyenlerin çoğu üç ay içerisinde işten çıkarılan vatandaşların oluşturması dikkat çekti.
Türkiye İş Kurumu İzmir İl Müdürü Süleyman Boyacıoğlu, yaptığı açıklamada, 2008 yılının ilk 10 ayında iş arayanlar tarafından yapılan başvuru sayısında 2007 yılına göre yaklaşık iki katı oranında artış meydana geldiğini bildirdi.

2007 yılında 21 bin 920'si erkek, 10 bin 541'i bayan olmak üzere toplam 32 bin 461 kişinin iş bulmak için müracaatta bulunduğunu belirten Boyacıoğlu, şöyle konuştu: "2008 yılının ilk 10 ayında işsizlik ödeneği almak ve iş bulmak amacıyla yapılan başvuruların sayısı 36 bin 381'i erkek, 18 bin 757'si bayan olmak üzere toplam 55 bin 138 kişiye ulaştı. İşsizlik ödeneği almak isteyenlerin yanı sıra gelenlerin içinde ilk kez iş hayatına atılanlar ve çalıştığı halde işini, ücretini, işvereni beğenmeyen insanlar da var. Dolayısıyla müracaatlarımızda iki katı oranında bir artış olduğunu söyleyebiliriz."


2008 yılı içerisinde 773 adet kamu sektöründen, 5 bin 134 adet de özel sektörden olmak üzere toplam 5 bin 907 kişilik talep aldıklarını belirten Boyacıoğlu, şunları söyledi: "İŞKUR kendi kayıtlarından 407 kişiyi kamuya, 2 bin 78 kişiyi de özele yerleştirdi. Halen yerleştirme çalışmalarımız devam ediyor."
İşsizlik sigortası uygulamasının 2002 yılında başladığını hatırlatan Boyacıoğlu, 2002 yılından 2007 yılına kadar 79 bin 889 kişinin işsizlik sigortası için başvuruda bulunduğunu söyledi. Bunlardan toplam 69 bin 333 kişinin işsizlik ödeneğinden faydalandığını belirten Boyacıoğlu, 2008 yılında 13 bin 850 kişinin işsizlik ödeneği için müracaatta bulunduğunu, bunlardan 11 bin 66 kişinin de işsizlik ödeneğinden faydalandığını bildirdi. Ağustos ayından bu yana işsizlik ödeneği taleplerinin arttığını ifade eden Boyacıoğlu, işsizlik ödeneğinden faydalanılması için işten çıkarılan vatandaşların mutlaka İŞKUR'a kayıt yaptırması gerektiğini söyledi. Minimum düzeydeki işsizlik ödeneğinin asgari ücretin brüt tutarının yüzde 40'ı olduğunu, bunun da 253 YTL'ye tekabül ettiğini belirten Boyacıoğlu, maksimum düzeydeki işsizlik ödeneğinin asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'i olduğunu, bunun da 507 YTL'ye tekabül ettiğini bildirdi.


İŞVEREN BAŞVURULARINA İHTİYAÇ VAR
Arz talep dengesiyle çalışan bir kurum olduklarına dikkat çeken Boyacıoğlu, iş arayanların başvurularının çoğunlukta olduğunu belirterek iş arayanları bir işe yerleştirebilmek için işveren başvurularına da fazlasıyla ihtiyaç duyduklarını söyledi.
İş hayatına yeni atılan, çalışırken işsiz kalan ve çalışırken daha iyi koşullarda iş arayan insanların kuruma başvurduklarını belirten Boyacıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim insan havuzumuz son derece zengin. Her meslekten, her eğitim grubundan insanlar mevcut. Dolayısıyla bunu eritmenin en iyi yolu işveren talepleridir. İşveren talepleri yoksa bunun bir esprisi yok. Bu nedenle işçiye, iş gücüne ihtiyacı olan işverenlerimizin kuruma gelmelerini tavsiye ediyoruz. Lütfen kuruma gelsinler, aradıkları koşulları bize söylesinler, biz onlara süzgeçten geçirilmiş, seçilmiş insan gücü verelim. Gelen kişide artık yaş, tahsil, vasıf şartı aramasınlar. Sadece işe uyumlu mu, değil mi bunun testini yapsınlar. İşverene uygun iş gücü bulana kadar kişi göndeririz. Dolayısıyla kendisine seçme imkanı tanımış oluruz."


İŞKUR'un bu hizmetlerinden ücret almadığını belirten Boyacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşverenlerimizin kapılarına 'eleman aranıyor' yazmamalarını, gazeteye ilan vermemelerini tavsiye ediyoruz. Özellikle kurumumuza gelirlerse veya telefonla ya da internetten başvurularını yaparlarsa biz onlara süzgeçten geçirilmiş insan gücü veririz."


EŞİMLE AYNI GÜN İŞTEN ÇIKARILDIK
İşsizlik ödeneği kuyruğunda bekleyen bir vatandaş, Eylül 2008'de eşiyle aynı gün işten çıkarıldığını söyledi. Emekliliğine 2.5 yıl kala işsiz kaldığını anlatan vatandaş, ailece çok zor günler yaşadıklarını ifade ederek şöyle konuştu: "Kriz nedeniyle işten çıkarıldık. Eylül ayından beri işsizim. Eşimle aynı gün işten çıkarıldık. Emekliliği gelenleri lütfen emekli yapsınlar. Gençlere iş imkanı ayarlamaları lazım. Gençler iş bulamıyor ki, biz bulalım. Millet emekliliği geliyor ama yıllarca çalışıyor, peki
gençler ne yapsın? 2.5 yıl kalmıştı emekliliğime, şimdi emekli olamıyorum. İsteğe bağlı ödemeyi düşündüm ama nasıl ödeyeyim."


PARASIZLIKTAN EVDEN ÇIKAMIYORUM
Kuyruktaki diğer bir vatandaş ise kriz nedeniyle işten çıkarıldığını belirterek üç aydır işsiz olduğunu söyledi. İşten çıkmasıyla birlikte maddi sıkıntılarının başladığını anlatan işsiz vatandaş, "Evden çıkamıyorum. Sürekli internetten iş başvuruları, iş görüşmeleri yapıyorum. Evden nasıl çıkayım. Parasız nereye gidilir. Böyle kuyruk bekliyoruz işte" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 11:25:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?