8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

'İtalya ile İş İmkanları' semineri

İtalya'nın İzmir Konsolosu Michele Tommasi ve İtalyan Ticaret Merkezi Müdürü Dr. Roberto Luongo, İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen "İtalya ile İş İmkanları" konulu seminere katıldı. Seminerde İtalya ve Türkiye arasındaki ticari işbirliklerinin artırılması gerektiği ifade edildi.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Mücahit Büktaş Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen seminerde konuşan İZTO Başkan Vekili Jak Eskinazi, İtalya'nın AB'nin en güçlü ülkelerinden biri ve dış ticaret hacminin 741 milyar dolar olduğunu kaydederek, Türkiye ile ihracatının da 2005 yılında 13 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti. Eskinazi, "İtalya ile 5.6 milyar dolar ihracat, 7.5 milyar dolar ithalatımız var.

 İthalatımız da, ihracatımız da 3. sırada yer alıyor. Madde bazında tekstil, hazır giyim, gıda, otomotiv, sanayi ürünleriyle elektrikli cihaz ihracatında artış var. Ayrıca renkli televizyon, fındık, zeytinyağı, pamuk ipliği, çimento gibi ürünlerde önemli alıcımız. Türkiye genelinde 417 İtalyan yatırımcı mevcut. İtalya, ülkemizde yatırım yapan ülkeler arasında 5. sırada. Ege Bölgesi'nde 50 adet İtalyan ya da İtalyan ortaklı firma var" dedi. 

2005 yılında Ege Bölgesi'nden İtalya'ya yapılan ihracatın 500 milyon dolar olduğunu, bunun da Türkiye'nin İtalya nezdinde öneminin arttığını gösterdiğini belirten Eskinazi, "İzmir ve Ege Bölgesi'nin iddialı olduğu tekstil, kuyumculuk ve ayakkabı tasarımında İtalya'dan öğreneceklerimiz var. Bunların dışında da enerji, güvenlik, otomotiv, organik tarım gibi potansiyel taşıyan sektörlere de ağırlık vermeliyiz" diye konuştu. 

İtalya İzmir Konsolosu Michelle Tommasi ise, Ege Bölgesi'nin İtalya için stratejik bir bölge olduğuna, İzmir ve İtalya arasındaki ikili ilişkilerin yüzde 40'ının Ege Bölgesi'nden gerçekleştiğine dikkat çekerek, Ege Bölgesi ile İtalya arasındaki dış ticaret hacminin 2005 yılında yüzde 36 büyüdüğünü, geçen yıla oranla verdikleri ticaret vizesinde yüzde 10 dolayında artış olduğunu söyledi. 

İtalyan Ticaret Merkezi Müdürü Dr. Roberto Luongo ise, İtalya ve Türkiye arasında bütün sektörlerde en yüksek seviyelerde mükemmel ilişkiler olduğunu, Almanya ve ABD'den sonra Türkiye'nin 3. ticari partneri olduklarını ifade etti. Luongo, "Türkiye'nin dış ihracatına yüzde 7 oranında katkı sağlıyoruz. Türkiye'ye olan ihracatımızda yüzde 11 artış sağlanırken, Türkiye'nin de İtalya'ya yönelik ihracatında yüzde 18 artış sağlandı. Türkiye'de yatırım yapan 400'ü aşkın şirketimiz var. Bütün bunlar iki ülkenin birbirinden ne kadar memnun olduğunu gösteriyor. Ancak bütün bunlara rağmen ilişkilerimizin daha çok gelişmesi gerektiğine inanıyorum. Finans, enerji, organik tarım, restorasyon, mimari gibi alanlarda işbirliği potansiyellerini geliştirmeliyiz" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2006 Cuma 15:21:24
Güncelleme :26 Mayıs 2006 Cuma 16:41:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?