8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

İtfaiye Haftası etkinlikleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 25 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında kutlanacak İtfaiye Haftası nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Fuar Barandır, itfaiye personelinin genel idari hizmetler sınıfında yer almasının doğru olmadığını söyledi. 

Cumhuriyet Meydanı'nda bugün düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Güngör, İtfaiye Daire Başkanı Fuat Barandır, belediye bürokratları, meclis üyeleri, itfaiye yöneticileri, itfaiyeciler ve emekli itfaiyeciler katıldı. 

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Barandır, bugünün Türk itfaiyelerinin kuruluşunun 293., belediyelere devrinin ise 83. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, itfaiye teşkilatının yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Araç-gereç, malzeme ve teçhizatta sağlanan gelişmelerin, teşkilatlanma ve istihdamın çağdaş ülkeler düzeyine getirilmesinde sağlanamadığını bildiren Barandır, "70 milyon nüfusu aşan ülkemiz insanının yangın ve afetlere karşı güvenliğini sağlamaktan sorumlu olan itfaiye personeli hala genel idari hizmetler sınıfında müteala edilerek, getir götür memuru, mübaşir ve odacı ile bir tutulması da ayrı bir yara olarak devam etmektedir" dedi. 

Barandır, daha sonra şunları söyledi:
"Emekli Sandığı Kanunu'nun 36. Maddesi'nde dumanlı, tozlu ortamlarda çalışan personel teneffüs cihazı kullanmak zorundadır ve bu iş kollarında çalışan personele senede 6 ay yıpranma verilir denildiği halde; stresli, riskli görev yapan ve teneffüs cihazı kullanması zorunlu olan itfaiyeci personel bir sınıf olarak kabul edilmemektedir. Hangi yangında kükürtsülfür, karbonmonoksit, karbondioksit yoktur. İtfaiyeci bunlarla haşır neşir olurken etkilenmiyor mu? Devlet mutlaka 75 bin kadrosu olan, fiilen 26 bin çalışanı bulunan itfaiye personeline bir sınıf olma hakkı verme alicenaplığını gösterecektir. Çünkü itfaiye; herkesin korkup kaçtığı bir ortamda düşünmeyi, algılama ve değerlendirmeyi yapan, radikal kararlar almayı ve uygulamayı sürdüren, teknik taktik teçhizatla bütünleşen alev savaşçılarıdır. Tüm bu meziyetlerin genel idare hizmetleri sınıfı standartlarına sığmadığı bir gerçektir." 

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi olarak felaketlere bölgesel olarak topyekün hazırlanmanın gayreti içerisinde olduklarını bildiren Barandır, "Bu maksatla birinci derecede deprem kuşağında olan Ege Bölgesi'nin tüm illeriyle İzmir'in tüm ilçelerinin eğitimleri tamamlanmış, araç ve gereçleri sağlanmış ve bir afete karşı hazır hale getirilmiştir" diye konuştu. 

Törenin ardından itfaiyeciler motosiklet, atv, land rover, reanimobil ambulans, AKS 110, arazöz, kurtarma araçlarıyla şehir turu attılar.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2006 Pazartesi 13:13:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?