3
Mayıs
2024
Cuma
İZMİR

İZBAN'ı birlikte açtılar

İZBAN'IN AÇILIŞINI BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE KILIÇDAROĞLU YAPTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aliağa-Menderes arasında inşa edilen EGERAY İZBAN Banliyö Sistemi projesinin açılışını yaptı. Başbakan Erdoğan, İzmirlilerin hizmetine girecek olan projenin hükümetin partizanlığa asla tevessül etmediğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

TCDD Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü Aliağa - Menderes EGERAY Sistemi İZBAN Bölümü'nün açılışı, Alsancak Garı'nda düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Törenin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZBAN'ın bitirilmesinde katkıları olan Başbakan Erdoğan'a, Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti. İzmir'in EXPO adaylığını da konuşmasında yer veren Kocaoğlu "Sayın Başbakanımızın İzmir'in EXPO 2020 adaylığını desteklediğini biliyorum ve yapılacak resmi açıklamayı dört gözle bekliyoruz" diye konuştu.

Aziz Kocaoğlu'ndan sonra kürsüye gelen CHP lideri Kılıçdaroğlu, İzmir'in "Türkiye'nin aydınlık yüzü, çağdaş kent" olduğunu belirterek, "Siyasi kaygılar bir kenara bırakılarak İzmir için Büyükşehir Belediyemizin yaptığı ciddi yatırımların en önemli örneklerinden biri gerçekleşti. İzmir, şimdiden toplu ulaşımın en çağdaş, en konforlu, en ucuz yapıldığı bir metropol olarak yapıldığı şehir olarak tarihe geçti. İzmir'de 90 dakikalık süre içinde yapılan ulaşımda ücret ödenmiyor. Çok cesur bir yaklaşımla bir ilke daha attı büyükşehir belediyemiz. Taşeronlaşma gibi bir illeti kesip attı ve bütün taşeron işçileri kadrosuna aldı. Bu kentte yapılan işleri görmezden gelmek, başarıları gölgelemeye çalışmak, İzmir gibi bir kente yapılacak en büyük haksızlık olacaktır. CHP olarak Cumhuriyet'in simge kenti İzmir ile biz gurur duyuyoruz" dedi.

İzmir'in "özgürlükler kenti" olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu,, "İzmir'de herkes yaşam tarzını, kültürünü, değerlerini, inancını özgürce yaşayabiliyor. İzmir'e bakınca hukukun üstünlüğünü, basın özgürlüğünü, insan haklarını, hoşgörüyü görüyorum. Ben İzmir'e bakınca, Türkiye'nin dört bir yanından gelmiş insanların hoşgörü içinde birlikte yaşayabildiği bir kent görüyorum. Ben İzmir'e bakınca doğayı, denizi, havayı seven insanlar görüyorum. Ama ben İzmir'den bakınca gazetelerde özgürce yazılarını yazan gazetecilerin, kürsülerinde düşüncelerini özgürce açıklayan öğretim üyelerinin, sokaklarında meydanlarında özgürce gösteri yapabilen insanların yaşadığı bir Türkiye istiyorum. İzmir'den bakınca istisnasız her vatandaşının ülkede yaratılan zenginlikten rahatça pay alabildiği bir Türkiye istiyorum" diye konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN

Son olarak kürsüye Başbakan Erdoğan, davet edildi. Erdoğan konuşmasına başlamadan önce salonda bir grup "Türkiye seninle gurur duyuyor" tezahüratı yaptı. Bunun üzerine salonda bulunan iki grup arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

İzmir'de metro standardında bir banliyö hattını açmış olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek konuşmasına başlayan Başbakan Erdoğan, "Bu sistem ile günde ortalama 550 bin yolcu güvenle taşınacak. Demiryolları yatırımları ile tüm yurdu demir ağlarla örüyoruz. Modern dünya bu. Bunu yakalıyoruz. Boğaz'ın altına tüp yerleştirmek suretiyle yapacağımız Marmaray, 2013'te bitiyor. Oradan Londra'ya bakıyorum, oradan Pekin'e bakıyorum. Çünkü Marmaray oraları birleştirecek. Kocaeli'de yapılacak köprüyle İstanbul'u İzmir'e bağlıyoruz. Yaptığımız yatırımlarla İstanbul Londra ile Pekin arasında bir merkez haline geldi " dedi. Başbakan Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"İZBAN, İzmir adına gerçekten önemli bir projenin gerçekleşmesini sağladı. Bu proje, hükümetimizin partizanlığa asla tevessül etmediğinin en önemli adı olmuştur. Partimizi yeni kurduğumuzda katılan pek çok belediye vardı. O zaman mevcut iktidardan haklarını alamıyorlardı. Neden; çünkü borçları vardı. Biz geldik, dedik ki 'bu değişecek'. Ve şu anda biz her ay yüzde 40 kesinti yapıyoruz, yüzde 60'ını belediyeye veriyoruz. Daha sonra bunu yüzde 25'e indirdik. Yunanistan kriz nedeniyle Akdeniz Oyunları'nı yapamayacağını açıkladı; biz de yaptığımız lobi faaliyetleri ile oyunları Mersin'e kazandırdık. Orası CHP'li diye hiç düşünmedik."

Konuşmalardan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, birlikte açılış kurdelesini kesti. Kurdele kesiminin ardından Başbakan Erdoğan ile Kılıçdaroğlu trene binerek Bayraklı'ya kadar beraber yolculuk etti. Kısa süreli seyahatin ardından Başbakan Erdoğan, Ankara'ya gitmek üzere havalimanına hareket etti.

İZBAN'IN AÇILIŞINI BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE KILIÇDAROĞLU YAPTI
İZBAN'IN AÇILIŞINI BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE KILIÇDAROĞLU YAPTI
İZBAN'IN AÇILIŞINI BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE KILIÇDAROĞLU YAPTI
İZBAN'IN AÇILIŞINI BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE KILIÇDAROĞLU YAPTI
İZBAN'IN AÇILIŞINI BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE KILIÇDAROĞLU YAPTI
İZBAN'IN AÇILIŞINI BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE KILIÇDAROĞLU YAPTI
İZBAN'IN AÇILIŞINI BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE KILIÇDAROĞLU YAPTI
İZBAN'IN AÇILIŞINI BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE KILIÇDAROĞLU YAPTI
İZBAN'IN AÇILIŞINI BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE KILIÇDAROĞLU YAPTI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2011 Pazar 20:07:02
Güncelleme :6 Mart 2011 Pazar 23:04:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?