27
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

İZDENİZ'de toplu iş sözleşmesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye Denizciler Sendikası ile imzaladığı yeni toplu iş sözleşmesi, İZDENİZ’de taşeron işçi dönemini bitirdi.


Her zaman taşeronlaşmaya karşı olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZDENİZ A.Ş. ile Türkiye Denizciler Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinin sevincini yaşadı. 90 işçiyi kapsayan sözleşme ile çalışanlara yüzde 5 – 45 arasında zam yapıldı. Kara bölümünde çalışan ve maaşı en düşük 850 YTL olanların ücretleri, sosyal haklar dahil 1050 YTL’ye; gemide çalışıp da maaşı en düşük 950 YTL olanların ücretleri ise yine sosyal haklar dahil 1350 YTL’ye yükseltildi. İmzalanan sözleşme Haziran 2008’den itibaren 3 yıl süreyle geçerli olacak.


İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda gerçekleşen imza sözleşmesinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bir ilki gerçekleştiriyoruz. İZDENİZ’de ilk defa toplu sözleşme imzalıyoruz. Artık bu şirketimizde taşeron kalmadı. Mutlu sonu hep birlikte akde bağlıyoruz” diye konuştu. Hayat felsefesi olarak taşeronlaşmaya her zaman karşı olduğunu belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, “Her zaman önce insan diyen bir felsefenin mensubu oldum. Ve bu görüşümü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hayata geçirmenin hazzını yaşıyorum” dedi. Taşeronlaşmaya karşı olduğunu her platformda dile getirdiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu şöyle konuştu: “Emeğin değerinin başkalarınca kötü kullanıldığının, istismar edildiğinin bilinciyle taşeronlaşmaya karşı olduğumuzu, her fırsatta dile getirdim. Bunu tümüyle ortadan kaldırmanın da 3 ayağı var: Birincisi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iradesi, ikincisi sendikaların bu konuda kapı aralaması ve son olarak da işçimizin çalışıp üretip bize yani kurumuna sahip çıkmasıdır. Esas mesele, taşeronun payının işçiye verilmesi, onların da örgütlü olmasıdır. Bunu elbirliği ile yapmak zorundayız. ‘Onun maaşı niye daha fazla, benim maaşım niye böyle’ tartışmalarına girdiğimiz zaman taşeronlaşma bitmez. Başarmak için her kesimden destek bekliyoruz”.


"EKONOMİYİ İYİ BİLİRİM"
Yaşanan küresel finansal krize de değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Çalışmak, üretmek zorundayız. Toplum olarak emeğimizin karşılığını az alsak bile üretmeden, çalışmadan düze çıkamayız. Türkiye Cumhuriyeti kendi kendine yetecek, kendi kendinin kalkınmasını sağlayabilecek bir ülke. Bunun tek yolu da üretim ve çalışmaktan geçiyor. Ben laf dolaştırmayı bilmem ama ekonomiden iyi anlarım” dedi. Sözleşme imza törenine katılan Türk-İş Bölge Başkanı Mustafa Kundakçı ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinden ve imzalanan toplu iş sözleşmesinden memnun olduğunu belirterek “Belediyede örgütsüz kesim kalmadı gibi. Bu mutlu sonu bize yaşattıkları için teşekkür ediyorum” dedi. 

iha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 12:04:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?