4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

İZELMAN'da eylem sürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası arasında, belediye şirketi İZELMAN’da çalışan yaklaşık 5 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde bir sonuca ulaşılamaması ve sendikanın iş yavaşlatma eylemi başlatması, otobüslerde yolcularla şoförler arasında sert tartışmalara neden oluyor.

Sendika, iş yavaşlatma eylemini sürdürürken, Genel-İş Sendikası 1 no’lu Şube Başkanı Saim Ceylani, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) nedeniyle öğrencilerin mağdur olmaması için 19 Haziran 2005 Pazar günü eyleme 1 gün ara vereceklerini açıkladı. Önceki gün Büyükşehir Belediyesi ile Genel-İş Sendikası 1 ve 3 no’lu şubelerinin katıldığı görüşmeden sonuç çıkmaması üzerine, sendikanın aldığı işi yavaşlatma eylemi kararı, otobüslerde şoför olarak çalışan işçilerle vatandaşları karşı karşıya getirdi. Sabah ve akşam işe gidiş ve geliş saatlerinde iş yavaşlatma eylemi nedeniyle otobüs duraklarında yığılmalar meydana gelirken, bazı hatlarda da otobüslerin yavaş seyretmesi nedeniyle şoförler ile vatandaşlar arasında kavgaya varan tartışmaların yaşandığı bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ile sendika temsilcileri arasında daha önce yapılması planlanan toplu iş sözleşmesi görüşmesi, işveren temsilcilerinin sendika yöneticilerini görüşmeye çağırmaması üzerine ertelendi. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İzmir 3 no’lu Şube Başkanı Cafer Gonca, Pazartesi gününe kadar bir gelişme olmadığı takdirde eylemlerin dozunun artarak süreceğini açıkladı. Son günlerde iş yavaşlatma eylemi nedeniyle vatandaş ile şoförler arasında yaşanan gerginliğe de deyinen Gonca, İzmir halkını sağduyulu ve demokratik haklarını kullanan işçilere saygılı davranmaya davet etti. İzmir halkını mağdur etmeyi amaçlamadıklarını belirten Gonca, "Yaklaşık 5 bin kişiyle insanca yaşanabilir bir toplu sözleşme hedefliyoruz. Aynı iş yerinde çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliğinin giderilmesini istiyoruz. Biz sendika olarak her zaman görüşmeye hazırız. Fakat şu ana kadar belediye yönetiminden bize bir görüşme talebi gelmedi" dedi.

Büyükşehir Belediyesi önünde toplu sözleşmenin imzalanmasına kadar oturma eylemi başlatacaklarını kaydeden Cafer Gonca, iş yavaşlatma eylemini, Pazartesi gününden itibaren 1 günlük toplu viziteye çıkarak iş bırakma eyleminin izleyeceğini söyledi. Gonca, 11 Mayıs tarihinde Belediye Sarayı’na grev ilanı astıklarını ve 60 günlük yasal süreci de başlattıklarını, toplu sözleşme görüşmelerinin ise 13 maddede tıkandığını ifade etti.

Bu arada, bugün saat 16.00 sıralarında belediye önünde toplanan işçiler, oturma eylemini başlattı. Bazı işçilerin eyleme çocuklarını da getirdiği gözlenirken, eylemde, ’Sadaka değil, toplu sözleşme’, ’Eşit işe eşit ücret’, ’Direne direne kazanacağız’ şeklinde slogan atıldı. İşçilerin ayrıca, rahmetli Başkan Ahmet Piriştina’nın posterlerini de taşıması dikkat çekti.

İZSU binasından Büyükşehir Belediye Sarayı’ndaki makamına geçerken DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası İzmir 3 no’lu Şube Başkanı Cafer Gonca ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Muharrem Kurt’la ayaküstü kısa bir süre görüşen İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Fehmi Mani, meclis toplantısı olması nedeniyle görüşmenin ertelendiğini, önümüzdeki günlerde belediye yönetiminin sendika temsilcilerini görüşmeye çağıracağını söyledi.

Belediye binası önünde toplanan işçilere hitaben konuşan Genel-İş Sendikası Bölge Başkanı Muharrem Kurt, sözleşmenin imzalanıp hakların alınmasına kadar buradan ayrılmayacaklarını belirterek, aynı işi yapanların aynı ücreti alması için mücadele verdiklerini söyledi. Kurt, işverenin kötü niyetli olmadığını bildiklerini, kendilerinin de kötü niyetli olmadığını belirterek, sorunun masada bitirilmesini istediklerini sözlerine ekledi.

Genel-İş Sendikası 1 no’lu Şube Başkanı Saim Geylani ise, 19 Haziran Pazar günü ÖSS yapılacağını hatırlatarak, "Sınava girecek öğrencilerin yüzde 10-15’inin toplu taşıma araçları ile gitmek gibi bir dertleri olmadığı için, geri kalanlar için Pazar günü 15 saat çalışacağız ve iş yavaşlatma eylemini 1 günlüğüne askıya alacağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2005 Cumartesi 00:34:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?