5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir: 20 yaşındaki Kuter'in organları 4 kişiye hayat verdi...

Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Mehmet Alper ve Yrd. Doç. Dr. Murat Zeytunlu'nun oluşturduğu ekip tarafından Hayrettin Akbaba ve Gülnur Balkı'ya yapılan başarılı karaciğer naklinden sonra; aynı kişiye ait pankreas ve bir böbrek, Kuşadası'nda oturan Ahmet Çengel'e (36) nakledildi. Nakli Prof. Dr. Ahmet Çoker ve Yrd. Doç. Dr. Murat Zeytunlu'nun başında bulunduğu ekip gerçekleştirdi. Burak Kuter'in diğer böbreği bir başka hastaya, gözlerinin korneası 2 ayrı hastaya nakledildi.

Kliniklerinde pankreas nakillerinin Eylül 2003'de başladığını ve bu güne kadar 14 naklin gerçekleştirildiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çoker, "Şu anda Türkiye'de en çok pankreas nakli yapan merkez durumundayız. Bizim ardımızdan Antalya Akdeniz Üniversitesi ve SSK Tepecik Hastanesi geliyor" dedi.


Pankreas nakillerinin şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliği olan hastalarda böbrek nakliyle birlikte gerçekleştirildiğini açıklayan Prof. Dr. Çoker, "Daha önceden böbrek nakli olan hastalara da ilerleyen yıllarda pankreas nakli yapılabilmektedir. Doğuştan şeker hastalığı olanlarda pankreas nakli yapıldığında, diyabet de ortadan kalkıyor. Kliniğimizde şu anda gerçekleştirdiğimiz 14 nakil arasında yeniden insülin kullanan yok" diye konuştu.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 20 yaşındaki Burak Kuter'den alınan organlar 6 hastaya şifa olurken, Kuter'in bir böbrek ve pankreasını, Yrd. Doç. Dr. Murat Zeytunlu ile birlikte Kuşadası'nda oturan Ahmet Çengel isimli hastaya naklettiklerini ifade eden Prof. Dr. Çoker, "Hastamızın sağlık durumu şu anda gayet iyi. Nakil sayesinde şeker hastalığından da kurtulmuş oldu" dedi.
Son 6 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlı olarak yaşamını sürdürdüğünü söyleyen evli ve 2 çocuk babası Ahmet Çengel, "Yeniden sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Nakil sayesinde artık insülin kullanmaktan da kurtuldum" ifadelerinde bulundu.

iha-izmir
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2004 Cuma 12:23:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?