6
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

İzmir: 7. SİAD Zirvesi başladı

Türkiye SİAD Platformu öncülüğünde ve Ege Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ESİAD) ev sahipliğinde gerçekleşen 7. SİAD Zirvesi, basın toplantısı ile başladı.

Toplantıda, "SİAD Üyelerinin Girişimcilik Profili" anketinin sonuçları açıklandı.

ESİAD Dernek Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında ESİAD’ın yaptığı "SİAD Üyelerinin Girişimcilik Profili" anketinin sonuçları açıklandı. ESİAD Genel Sekreteri ve Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Yaşar Tınar, aynı bölümden araştırma görevlisi Burcu Kümbül ve ESİAD araştırma uzmanı Şebnem Gündem’in yaptığı çalışma ile SİAD üyelerine toplam bin 700 adet anket formu gönderildi.

52 üyenin cevaplarından ortaya çıkan sonuçları Prof. Dr. Mustafa Yaşar Tınar, şu şekilde özetledi:

"Yapılan anket sonucunda şöyle bir girişimci profili ortaya çıktı: SİAD üyesi sanayici ve işadamları ortalama 40 yaşlarında, hepsi üniversite mezunu, büyük çoğunluğu erkek, yine önemli bir kısmı kendi işini kurmuş. Bu kişiler 50 ya da daha az çalışanı olan, yıllık ciroları 10 milyon dolar veya altında olan firmalara sahip. Dış pazara tam anlamı ile açılmamış, şirketlerinde patent almış bir ürünü olmayan, üniversite ile işbirliği çok zayıf, ancak girişimcilik düzeyi ABD ve Finlandiya ortalamasının üzerinde."
Prof. Dr. Mustafa Yaşar Tınar, yine anket sonuçlarından yola çıkarak, "SİAD üyelerinin önemli bir kısmı girişimciliğin önündeki en büyük engel olarak siyasi ve ekonomik belirsizliği ve bürokratik engelleri görüyor. Kaynak yetersizliği ve vergi yükü de girişimciliğin önündeki engeller olarak ortaya çıkıyor" dedi.

Girişimcilik ortamının değerlendirilmesi ve girişimciliğin gelişmesinin önündeki engeller konusunda; üyelerin yüzde 27.75’i siyasi ve ekonomik belirsizliği, yüzde 21.73’ü sermaye yetersizliğini, yüzde 16.47’si devletin ekonomik politikalarını, yüzde 14.55’i de bürokratik engelleri gösterdi.

MEVLÜT DAĞDEVİREN-İZMİR (İHA)
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2003 Perşembe 00:00:14
Güncelleme :14 Ocak 2004 Çarşamba 12:14:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?