5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir: Göklerde, barış için süzüldüler

NATO ülkeleri olan Türkiye, Yunanistan ve İtalya’nın paraşüt ekipleri, Türk Hava Kuvvetleri Muhabere, Arama, Kurtarma Okulu’nun (MAK) ev sahipliğinde, Ege Denizi’nde "Ege Barış Denizi Dostluk Atlayışı 2004" adı altında ortak atlayışlar gerçekleştirdi.

Barış ve dostluğu pekiştirmeyi amaçlayan atlayışlardan sonra kıyıda toplanan üç ülke paraşütçüleri, hatıra fotoğrafı çektirmelerinin ardından, kendilerini Ege Denizi’ne bırakarak, kutlama yaptılar.

Organizasyon kapsamında ilk atlayışlarını, dün THK Selçuk Havaalanı’nda gerçekleştiren paraşütçüler, bugün Türk Hava Kuvvetleri’ne ait Casa tipi bir uçak ile saat 09.45 sıralarında İzmir’in Menderes İlçesi’ne bağlı Özdere Beldesi’ndeki Özel Eğitim Merkezi açıklarına geldiler. 1250 fitten uçan uçak, her turunda Türkiye, Yunanistan ve İtalya’dan gelen üç paraşütçünün T-10 otomatik paraşüt ile atlamasını sağladı.

6 parti halinde 18 atlayış gerçekleştirilirken, atlayışları, Yunanistan ekibinin komutanı Emekli Korgeneral (rezerv) Trohanatsiz Konstutinos, MAK Komutanı Hava Piyade Kurmay Binbaşı Gökhan Şahin Sönmezateş ve İtalyan ekibinin komutanı Yüzbaşı Donilo Fumagalli arka arkaya atlayarak gerçekleştirdi. Komutanların ardından, ekiplerin diğer personelleri de ortak otomatik atlayışlarını başarı ile gerçekleştirdiler. Atlayışlar sırasında, Özdere Özel Eğitim Merkezi’nin bortaları ise denizden paraşütçülere destek verdi. Atlayışlara, 12 Yunanistan, 2 İtalyan ve 4 Türk paraşütçünün katıldığı bildirildi.

Yunanistan’dan gelen askeri paraşütçülerin, Türkiye’de ilk kez atlayış gerçekleştirdiği öğrenilirken, bu ekibin bir kısmının emekli rezerve personelden oluştuğu belirtildi.

EGE’DE KOMŞU ATLAYIŞLARI

Kıyıya zodiak botlarla taşınan paraşütçüler arasındaki dayanışma ve kaynaşma dikkati çekerken, Yunanistan ekibinin komutanı Emekli Korgeneral Konstantinos, "Güzel bir atlayış gerçekleştirdik. Geçen yıl Selanik’te düzenlenen eğitimde, bir Türk ile atlayış gerçekleştirmiştim. Ama ilk kez Ege’nin bu bölgesinde atlıyorum. Her şey çok güzeldi" dedi.

Türk ekip ve MAK Komutanı Kurmay Binbaşı Gökhan Şahin Sönmezateş de, "Ege’de, Ege’ye komşu ülkeler ile birlikte bu atlayışları yapmamız büyük gurur" derken, İtalyan ekibin komutanı Yüzbaşı Fumagalli ise, Türkiye’de ilk kez atlayış gerçekleştirdiğini belirterek, "Üç ülke burada dostluk ve barış içinde atlayışlar gerçekleştirdik. Umarım bu bundan sonra da devam eder" diye konuştu.

Zodiak botlarla taşındıkları kıyıda, birbirlerine yardım eden, başarılı atlayışlarını kutlayan üç ülke paraşütçüleri, iskeleye çıkarken ve paraşütlerini toplarken de yardımlaşmaya devam ettiler. Burada kendilerini bırakan Casa uçağının selamlama yaptığı sırada hatıra fotoğrafları da çektiren paraşütçüler, fotoğrafların çekilmesinin hemen ardından denize atlayarak, dostluk ve barışı kutladılar.

Paraşütçüler, Özdere Özel Eğitim Merkezi’ne tatil için gelen emekli subay ve astsubaylar ile eşleri tarafından da alkışlanarak kutlandı.

İZMİR-(İHA)
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2004 Çarşamba 15:05:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?